Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εικόνα ρήξης στις νέες συνομιλίες Κιέβου-φιλορώσων στο Μινσκ

Εικόνα ρήξης στις νέες συνομιλίες Κιέβου-φιλορώσων στο Μινσκ

Διακόπηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξή τους οι συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών που είχαν ξεκινήσει στο Μινσκ, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ και στόχο μια νέα συμφωνία εκεχειρίας. Με φόντο τη νέα κλιμάκωση, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αθέτησης της εκεχειρίας, παρά την οποία ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Ουκρανία έχει πολλαπλασιαστεί. Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ.

Διακόπηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξή τους οι συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών που είχαν ξεκινήσει στο Μινσκ, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ και στόχο μια νέα συμφωνία εκεχειρίας.

Με φόντο τη νέα κλιμάκωση, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αθέτησης της εκεχειρίας, παρά την οποία ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Ουκρανία έχει πολλαπλασιαστεί.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, με τους συμμετέχοντες να αποχωρούν από το χώρο.

Ο αντιπρόσωπος του Κίεβου, ο πρώην πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, κατηγόρησε τους φιλορώσους πως «υπονόμευσαν τη συνάντηση» δίνοντας τελεσίγραφα και αρνούμενοι να συζητήσουν μέτρα για άμεση εφαμοργή εκεχειρίας και απόσυρση βαρέος οπλισμού».

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι Βλαντιμίρ Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς, οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες όσον αφορά την εκεχειρία.

Καθώς οι εχθροπραξίες έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε ότι «ένα έγγραφο που δεσμεύει τις δύο πλευρές να κηρύξουν άμεσα μία κατάπαυση του πυρός και να αποσύρουν τα βαρέα όπλα από τις γραμμές του μετώπου» ενδέχεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, εκεί όπου είχε επίσης υπογραφθεί και η πρώτη συμφωνία εκεχειρίας πριν από λίγους μήνες.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις, οι απεσταλμένοι των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν και του Λουγκάνσκ Βλάντισλαβ Ντεϊνέγκο, μία εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, η Χάιντι Ταλιαβίνι και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουκρανία Μιχαήλ Ζουράμποφ έφθασαν λίγο πριν από τις 16:00 ώρα Ελλάδας σε κυβερνητική κατοικία.

Ο Ουκρανός πολιτικός Βίκτορ Μεντβέντσουκ, που θεωρείται στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και σε βάρος του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, παρίσταται επίσης στις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις δεν διεξήχθησαν την Παρασκευή, όπως αρχικά αναμενόταν, καθώς το Κίεβο επέμεινε στη συμμετοχή των ηγετών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο και Ιγκόρ Πλοτνίσκι αντίστοιχα, και όχι απεσταλμένων.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές απείλησαν ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία στην περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024