Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυσφορία Σουλτς για τη διαφοροποίηση της Αθήνας στο θέμα της Ρωσίας

Δυσφορία Σουλτς για τη διαφοροποίηση της Αθήνας στο θέμα της Ρωσίας

Σε υψηλούς τόνους εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς την δυσαρέσκειά του για την διαφοροποίηση της Αθήνας στο ζήτημα των ρωσικών κυρώσεων: «Δεν μπορείς ως πρώτο σου επίσημο βήμα να διασπάς την κοινή θέση, ενώ από την άλλη ζητά αλληλεγγύη από την Ευρώπη» είπε. Οι μονομερείς προσεγγίσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν, είπε, λέγοντας πως αυτό το μήνυμα θα διαβιβάσει και στον Αλέξη Τσίπρα όταν τον συναντήσει στην Αθήνα.

Σε υψηλούς τόνους εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς την δυσαρέσκειά του για την διαφοροποίηση της Αθήνας στο ζήτημα των ρωσικών κυρώσεων: «Δεν μπορείς ως πρώτο σου επίσημο βήμα να διασπάς την κοινή θέση, ενώ από την άλλη ζητά αλληλεγγύη από την Ευρώπη» είπε.

Οι μονομερείς προσεγγίσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν, είπε, λέγοντας πως αυτό το μήνυμα θα διαβιβάσει και στον Αλέξη Τσίπρα όταν τον συναντήσει στην Αθήνα.

Το ζήτημα των νέων κυρώσεων που είχαν προαναγγείλει οι «28» σε βάρος της Ρωσίας παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων το πρωί της Πέμπτης, πριν από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, λόγω της αδυναμίας να υπάρξει ομοφωνία.

Διά στόματος του νέου ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε πως η σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για νέες κυρώσεις δεν είχε γίνει μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με τα κράτη μέλη.

Ανάλογη ενόχληση εξέφρασε αργότερα και η Κύπρος. H EE από την πλευρά της ανέφερε ότι «διαβουλευθήκαμε με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας» και «εξ όσων αντιληφθήκαμε, υπήρχε συμφωνία από όλους όσον αφορά την ανακοίνωση αυτή το απόγευμα της Δευτέρας». Από την πλευρά της, η Μόσχα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναφορά από την Αθήνα.

Μιλώντας στο γερμανικό ZDF το βράδυ της Τετάρτης, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα ως πρώτος αξιωματούχος από το εξωτερικό που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην».

«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτο επίσημο βήμα, να διασπάς την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

«Θα του πω [την Πέμπτη] πως οποιεσδήποτε μονομερείς προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική δεν τον εξυπηρετούν» ανέφερε ο Σουλτς ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Στη συνάντηση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Νίκος Κοτζιάς. Το ζήτημα της έντασης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι ούτως ή άλλως ευαίσθητο στο εσωτερικό ΕΕ.

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γκρέγκορς Σετίνα ανέφερε το πρωί της Πέμπτης πως «χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση».«Η Ρωσία πρέπει να αντλήσει συμπεράσματα και να αντιληφθεί πως βρίκσεται αντιμέτωπη με την ενωμένη, ομόφωνη στάση ολόκληρου του κόσμου» είπε ο Σετίνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024