Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σε μεσολαβητικό ρόλο ο Μάρτιν Σουλτς καταφθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σουλτς θα έχει την Παρασκευή στο Στρασβούργο συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 15.00.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σουλτς θα έχει την Παρασκευή στο Στρασβούργο συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση. Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής. Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.

Ήδη, παρατηρούν οι ίδιες πηγές, είναι η δεύτερη κίνηση που γίνεται προς την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα, με πρώτη την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, που προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 12ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση, έστω ανεπίσημη, έχει ήδη αρχίσει.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Αθήνα θα επισκεφθεί και ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ρόλος της τρόικας στο επίκεντρο

Σημαντική θεωρείται από κάποιους κύκλους -όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ- η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Σουλτς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτών των κύκλων το κλειδί της συνάντησης βρίσκεται στην σύμπτωση επιδιώξεων του κ. Σουλτς, ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και στελέχους της SPD, και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικώς σε ό,τι αφορά τον ρόλο της τρόικας.

Με βάση αυτά, η συνάντηση αντιμετωπίζεται από την νέα κυβέρνηση ως καθοριστική – έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο – σε σχέση με την επίμονη εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει να διακηρύττει ότι «δεν θα συνομιλήσει με την τρόικα».

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι συναντώνται οι επιδιώξεις, καθώς ο κ. Σουλτς ως πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου διεκδικεί από την πλευρά του μία κίνηση που θα την πιστωθεί ως αναβάθμιση του θεσμού. Επιπλέον, ως στέλεχος του SPD ανήκει στην ομάδα εκείνη που τάσσεται υπέρ του σταδιακού απεγκλωβισμού των Σοσιαλδημοκρατών από τον εναγκαλισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Μία εκδοχή για την έκβαση της συνάντησης, η οποία πάντως δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση να έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά κυρίως να διαμορφώσει κλίμα, είναι να υπάρξει μία τοποθέτηση του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού υπέρ της ανάγκης μίας αναδιάρθρωσης της τρόικας, κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο «rebranding». Κάτι τέτοιο θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό από την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024