Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση στην Ουκρανία

Έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων, μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και την επίθεση στη Μαριούπολη. Οι «28» είχαν ήδη διαμηνύεσει πως το σπιράλ βίας θα επιδενώσει τη σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων, μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και την επίθεση στη Μαριούπολη. Οι «28» είχαν ήδη διαμηνύεσει πως το σπιράλ βίας θα επιδενώσει τη σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία.

«Συγκάλεσα ένα έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη για την κατάσταση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Αυτή η κλιμάκωση αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία», προειδοποίησε η Μογκερίνι. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ επικοινώνησε επίσης με τον επικεφαλής της διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της σε μια ανακοίνωση.

Πολλές κυβερνήσεις —της Σουηδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας— ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για την αναζωπύρωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία καθώς και σε βάρος του στενού κύκλου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, τοποθετήθηκε αρκετά σκληρά: «Για άλλη μια φορά, η πολιτική του κατευνασμού ενθάρρυνε τον επιτιθέμενο να διαπράξει ακόμη μεγαλύτερες πράξεις βίας. Έχει έλθει η ώρα να κλιμακώσουμε την πολιτική μας στη βάση των ψυχρών γεγονότων, όχι παραισθήσεων», ανέφερε ο Τουσκ σε ένα μήνυμα το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν θα αποφασίσει την Πέμπτη να προσθέσει κι άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που στοχοθετούνται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο γρήγορη λύση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από τις Βρυξέλλες.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση επί του πεδίου. Από τώρα ως την Πέμπτη έχουμε καιρό για να αποφασίσουμε», πρόσθεσε η πηγή.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θεωρείται «γεράκι» σε ό,τι αφορά τη στάση του έναντι της Ρωσίας, τάχθηκε ανοικτά υπέρ των κυρώσεων, αφήνοντας κατά μέρος την διακριτικότητα που επεδείκνυε ο Βέλγος προκάτοχός του και παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στον συνεχιζόμενο εσωτερικό διάλογο στην ΕΕ για το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να αναζητηθεί μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση έναντι της Μόσχας.

Ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς επίσης υιοθέτησε μια σκληρή στάση: «οι επιθέσεις των αυτονομιστών στη Μαριούπολη παραβίασαν τις συμφωνίες του Μινσκ» και «η Ρωσία έχει την πλήρη ευθύνη να τους σταματήσει, εάν δεν το πράξει θα αντιμετωπίσει περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «ασκήσει πιέσεις τους αυτονομιστές», ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την «πολύ έντονη ανησυχία του» μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της Μαριούπολης και την «επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι θα «αυξήσει την πίεση στη Ρωσία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024