Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το στρατό κινητοποιεί το Βέλγιο απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών

Το στρατό κινητοποιεί το Βέλγιο απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών

Την επομένη της ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Βερβιέ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως κινητοποιείται και ο στρατός προς ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, η οποία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αναφέρει πως δεν υπάρχει επί του παρόντος άμεση σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Βέλγιο.

Την επομένη της ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Βερβιέ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως κινητοποιείται και ο στρατός προς ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, η οποία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Σε ετοιμότητα βρίσκεται μονάδα 150 ανδρών που θα αναπτυχθεί σε σημεία που θα καθοριστούν από τις Αρχές.

Ως προς τις εξελίξεις στο μέτωπο των ερευνών πανευρωπαϊκά, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε την Παρασκευή πως δεν υπάρχει επί του παρόντος άμεση σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι και της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Πέμπτης στο Βέλγιο.

Ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ έρχεται την ίδια στιγμή να προειδοποιήσει ότι ο μεγάλος αριθμός ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων ανά την Ευρώπη, η απουσία σαφούς δομής των δικτύων και ο εξελιγμένος τρόπος δράσης τους καθιστούν «εξαιρετικά δύσκολο» για τις υπηρεσίες να αποτρέψουν κάθε τρομοκρατική επίθεση.

Κατά τον επικεφαλής της Europol τουλάχιστον 2.500 και πιθανώς έως και 5.000 ύποπτοι έχουν ταξιδέψει από την Ευρώπη στα πεδία των μαχών στο Ιράκ και τη Συρία.

  • Europol: Δεν μπορούν να αποτραπούν όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις

«Ο στρατός θα είναι διαθέσιμος για να ενισχύσει το επίπεδο της ασφάλειάς μας»δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός την Παρασκευή κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία υιοθετήθηκαν 12 μέτρα για τη βελτίωση του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα μπορεί να απευθύνεται στο στρατό όταν το επίπεδο συναγερμού φθάνει στο 3 σε κλίμακα που αριθμεί 4 επίπεδα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά μετά το κύμα των επιθέσεων των Μαχόμενων Κομμουνιστικών Πυρήνων (CCC) στη δεκαετία του 1980.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον πέντε προσώπων στο Βέλγιο για «συμμετοχή σε δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», και τρεις εξ αυτών τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ένα από τα τρία πρόσωπα που τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση είναι ο φερόμενος τζιχαντιστής που επέζησε από τη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στο Βερβιέ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Έρικ φαν ντερ Σιπτ, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι αφέθηκαν «ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους». Στους υπόλοιπους οκτώ που συνελήφθησαν, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Η βελγική κυβέρνηση αύξηση το βράδυ της Πέμπτης στο 3 το επίπεδο συναγερμού στο σύνολο της επικράτειας, παρόλο που «δεν υπάρχει ακριβής και συγκεκριμένη απειλή για επίθεση», όπως υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ένας λόχος 150 ανδρών βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναπτυχθεί σε μέρη» που θα καθορισθούν από τις αρχές, δήλωσε ο Γιαμπόν.

«Πρόκειται για αλεξιπτωτιστές κομάντος, οι οποίοι θα μπορούν συνεπώς να φέρουν τα όπλα τους», διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Φάντεπουτ. Υπογράμμισε πως η ανάπτυξη μπορεί να γίνει γρήγορα, δηλαδή «απόψε ή αύριο», και για μια περίοδο «προσωρινή», η οποία θα διαρκέσει «όσο η κυβέρνηση το θεωρεί απαραίτητο».

Στα άλλα μέτρα, που σχεδιάζονται εδώ και μήνες αλλά η υιοθέτησή τους επιταχύνθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, περιλαμβάνεται η δημιουργία ειδικών πτερύγων σε δύο φυλακές, η μία στη Φλάνδρα και η άλλη στη γαλλόφωνη πλευρά, για να «απομονώνονται» οι ριζοσπαστικοποιημένοι κατάδικοι και να εμποδίζονται να επηρεάζουν τους άλλους κρατουμένους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024