Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για το εξώφυλλο του Charlie Hebdo

Αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για το εξώφυλλο του Charlie Hebdo

Ο μουσουλμανικός κόσμος υποδέχεται με ανάμεικτα αισθήματα το εξώφυλλο που επέλεξε το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo για το «τεύχος των επιζώντων»: άλλοι αντιδρούν έντονα στην απεικόνιση του Μωάμεθ, κάποιοι όμως κατανοούν ότι το μήνυμα είναι εκείνο της συγχώρεσης και της ελευθερίας της έκφρασης. «Προκλητικό» το εξώφυλλο, λέει το Ιράν. Στην Τουρκία, σκίτσα δημοσιεύτηκαν στην Cumhuriyet Gazetesi.

Ο μουσουλμανικός κόσμος υποδέχεται με ανάμεικτα αισθήματα το εξώφυλλο: άλλοι αντιδρούν έντονα στην απεικόνιση του Μωάμεθ, κάποιοι όμως κατανοούν ότι το μήνυμα είναι εκείνο της συγχώρεσης και της ελευθερίας της έκφρασης.

Το Ιράν καταδίκασε την Τετάρτη το «προκλητικό», όπως το χαρακτήρισε, σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, χαρακτηρίζοντάς το ως προσβολή στο Ισλάμ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζιέ Αφκάμ είπε ότι η δημοσιοποίηση του σκίτσου προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ να κρατά, δακρυσμένος, πλακάτ Je suis Charlie. Η επικεφαλίδα του σκίτσου είναι: «Όλα συγχωρέθηκαν». Το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του Μωάμεθ ή άλλων προφητών.

Μιλώντας στο περιθώριο των επαφών στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες.

«Πιστεύουμε ότι τα ιερά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Εάν δεν μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη σε έναν κόσμο με διαφορετικές οπτικές και διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς» είπε.

«Πιστεύω ότι θα είχαμε έναν πολύ πιο ασφαλή, πολύ πιο συνετό κόσμο εάν ξεκινούσαμε έναν σοβαρό διάλογο, μία σοβαρή συζήτηση για τις διαφορές μας και τότε θα βρούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που μας χωρίζει» πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

Το Ιράν είχε καταδικάσει έντονα την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα, ανάμεσά τους και αρκετοί συντάκτες του Charlie Hebdo. Η Άφκαμ είπε ότι η επίθεση έρχεται σε αντίθεση με τις διδαχές του Ισλάμ.

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Νασέρ Μακαρέμ-Σιραζί, δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση νέων σκίτσων του Μωάμεθ «ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον όλων των μουσουλμάνων».

Την Τρίτη, οι κυριότερες μουσουλμανικές ενώσεις της Γαλλίας είχαν καλέσει τη μουσουλμανική κοινότητα να «διατηρήσει την ψυχραιμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης».

Σκίτσα της Charlie Hebdo σε τουρκική εφημερίδα

Στην Τουρκία, ένθετο με σκίτσα του Charlie Hebdo δημοσιεύτηκαν στην Cumhuriyet Gazetesi.

H απόφαση ελήφθη έπειτα από «πολλές διαβουλεύσεις», έγραψε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας στο Twitter.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Cumhuriyet στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

Στα γραφεία της στην Άγκυρα διαδηλωτές κρέμασαν πανό σε έναν κοντινό τοίχο τα οποία έγραφαν: «Η πρόκληση του Charlie συνεχίζεται».

Στην Αίγυπτο ο Μεγάλος Μουφτής προειδοποιούσε το Charlie Hebdo να μην δημοσιεύσει «ρατσιστικές» γελοιογραφίες λέγοντας ότι θα προκαλέσει νέο κύμα μίσους.

Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Aλ Άζχαρ στην Αίγυπτο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις στο Παρίσι εγκληματική ενέργεια, ζήτησε από τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν τα σκίτσα της σατιρικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς τα μια «επιπολαιότητα γεμάτη μίσος».

Μουσουλμάνοι ιερωμένοι στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον της γαλλικής, σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, την επέκριναν την Τετάρτη επειδή δημοσίευσε νέα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πρώτο της φύλλο μετά το τραγικό συμβάν.

Τέτοια σκίτσα «τροφοδοτούν το μίσος και την προσβολή μεταξύ των λαών» και η δημοσιοποίησή τους «δείχνει περιφρόνηση» για τα αισθήματα των μουσουλμάνων, δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινιακών Εδαφών Μοχάμεντ Χουσέιν.

Η ανεξάρτητη, αραβόφωνη εφημερίδα της Αλγερίας Echorouk απάντησε δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα ένα άλλο σκίτσο που δείχνει έναν άνδρα να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», δίπλα σε ένα άρμα μάχης που συντρίβει πανό από την Παλαιστίνη, το Μαλί, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Συρία. Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο γράφει: «Είμαστε όλοι Μωάμεθ».

Ο Σαουδάραβας ιερωμένος Ιγιάντ Αμίν Μαντάνι, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κατήγγειλε τα νέα σκίτσα «αυθάδεια, άγνοια και ανοησία».

«Η ελευθερία του λόγου δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε ρητορική μίσους και δεν θα πρέπει να προσβάλει τους άλλους. Κανένας λογικός άνθρωπος, ανεξαρτήτως δόγματος, θρησκείας ή πίστης, δεν δέχεται να γελοιοποιούνται τα πιστεύω του», υπογράμμισε.

Εκτός από αυτούς που αντιδρούν, υπάρχουν άλλοι που εξέλαβαν το σκίτσο όχι ως προσβολή, αλλά ως δείγμα ελευθερίας της έκφρασης.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το εξώφυλλο αποτελεί μία σχεδόν τέλεια απάντηση στην τραγωδία» είπε ο Χουσεΐν Ραχίντ, καθηγητής Ισλαμικής σκέψης στο πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης.

«Δεν υποχωρούν σε σχέση με την απεικόνιση του Μωάμεθ, εξασκώντας το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα είναι συμφιλιωτικό, εκφράζει ταπεινότητα και ελπίζω ότι θα μειώσει την οργή που έχει ως στόχο τις μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία» επισήμανε.

Ο Ζίνεμπ Ελ Ραζούι, αρθρογράφος που εργάστηκε στο νέο τεύχος του Charlie Hebdo, είπε στο BBC ότι οι εργαζόμενοι στο περιοδικό δεν θέλουν να εκφράσουν μίσος για τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να μεταδώσουν μήνυμα συγχώρεσης.

«Τα σκίτσα δεν έχουν νόημα, δεν θα πρέπει να μας επηρεάζουν. Εμείς ως μουσουλμάνοι είμαστε μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί από ένα σκίτσο. Δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία και αν αντιδράσουμε, θα πρέπει να αντιδράσουμε με λέξεις στις λέξεις και με σκίτσα στα σκίτσα», είπε ο Σαμίρ Μαχμούντ, κάτοικος του Καΐρου.

Πολλοί εξέφρασαν την αντίδρασή τους μέσω Twitter

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024