Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενίσχυση των μέτρων ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Ενίσχυση των μέτρων ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Oι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ σύμφωνησαν σήμερα, Κυριακή, στο Παρίσι να εντείνουν τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Oι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ σύμφωνησαν σήμερα, Κυριακή, στο Παρίσι να εντείνουν τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων των τζιχαντιστών στη Γαλλία και την ώρα που σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες και ηγέτες κρατών από ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούν πορεία στο Παρίσι, αποτίοντας φόρο τιμής στα 17 θύματα, περιλαμβανομένων 12 στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo.

Οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων «εντοπισμού και ελέγχου» των ευρωπαίων πολιτών που «διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Καταρχάς πρέπει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία πολύ σύντομα τις εργασίες που διεξάγονται υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ενισχύσουμε, σταθερά και αμετάκλητα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, τους ελέγχους των Ευρωπαίων υπηκόων κατά τη διέλευσή τους από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά την ολοκλήρωση αυτού του ευρωπαϊκού και αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν επιπλέον την εκτίμηση ότι υπάρχει μία «επείγουσα και κρίσιμη» ανάγκη για την εγκατάσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής των δεδομένων που παρέχουν οι επιβάτες στις αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας.

«Συμφωνούμε όλοι στο να εφαρμόσουμε εμπεριστατωμένους ελέγχους σε ορισμένους επιβάτες στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων» εξήγησε ο γάλλος υπουργός.

Οι υπουργοί έκριναν επιπλέον «επιτακτική» τη συνεργασία με τις εταιρείες παρόχους του διαδικτύου προκειμένου να αναγνωρίζονται και ταχέως να αποσύρονται τα «περιεχόμενα που υποκινούν το μίσος και τον τρόμο».

«Τονίσαμε με σθένος την ανάγκη μιας μεγαλύτερης συνεργασίας με τις εταιρείες του διαδικτύου προκειμένου να εγγυηθούμε τον εντοπισμό και την απόσυρση των παράνομων περιεχομένων και κυρίως των περιεχομένων που υποκινούν την τρομοκρατία ή προτρέπουν σε πράξεις βίας ή μίσους» σημείωσε ο Καζνέβ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα οργανώσουν την 18η Φεβρουαρίου μία σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην εξέταση των μέτρων εκείνων που θα συμβάλλουν στη μάχη εναντίον «του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για τα θέματα της μετανάστευσης, που συμμετείχε στην έκτακτη «Διεθνή συνάντηση κατά της τρομοκρατίας» υπογράμμισε ότι «αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της».

«Ο διάλογος, το κριτικό πνεύμα και η ανεκτικότητα, είναι τα κύρια γνωρίσματα των κοινωνιών μας και τα ιδεώδη τα οποία ανέκαθεν υπερασπισθήκαμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δ.Αβραμόπουλο, η σημερινή συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε «στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων».

«Η πρόκληση αυτή μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής με τους διεθνείς συμμάχους μας» τόνισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «δυστυχώς το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην ΕΕ είναι πραγματικό και αυξανόμενο» και επισήμανε ότι «η Κομισιόν στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κρατών – μελών στο συντονισμό και στην υποστήριξη των προσπαθειών τους».

Σύμφωνα με τον έλληνα Επίτροπο, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Ενίσχυση της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων.
  • Βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
  • Βελτίωση της ανίχνευσης ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απειλές.
  • Παράλληλη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών στα αεροπορικά και άλλα μέσα μετακίνησης.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και μεγάλης διάρκειας έργο, που όμως «θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024