Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαζί για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στη Γαλλία

Μαζί για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στη Γαλλία

Μία ολόκληρη χώρα βγήκε μπροστά υπερασπιζόμενη την ελευθερία και τη δημοκρατία. Περισσότεροι από 3,7 εκατ. άνθρωποι ύψωσαν τοίχος στον φόβο στη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτών στην ιστορία της Γαλλίας. Μεγαλειώδης η Πορεία Ενότητας στην πρωτεύουσα, η μεγαλύτερη από την απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί, παρουσία δεκάδων ηγετών από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Ύψιστα τα μέτρα ασφαλείας. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης ταυτόχρονα σε πολλές χώρες. Φωτορεπορτάζ, βίντεο...

Μία ολόκληρη χώρα βγήκε μπροστά υπερασπιζόμενη την ελευθερία και τη δημοκρατία. Περισσότεροι από 3,7 εκατ. άνθρωποι ύψωσαν τοίχος στον φόβο στη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτών στην ιστορία της Γαλλίας. Μεγαλειώδης η Πορεία Ενότητας στην πρωτεύουσα, η μεγαλύτερη από την απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί, παρουσία δεκάδων ηγετών από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Ύψιστα τα μέτρα ασφαλείας με την κινητοποίηση 5.500 αστυνομικών.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν βγαίνοντας μπροστά για να υψώσουν τοίχος στο φόβο και να υπερασπιστούν τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo και το διήμερο τρόμου που ακολούθησε.

Στο Παρίσι εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν από 1,2 έως 1,6 εκατ. πολίτες και περίπου 2,5 εκατομμύρια σε άλλες πόλεις της χώρας για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, βάσει δηλώσεων εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης έλαβαν χώρα την ίδια στιγμή στην Ευρώπη και διεθνώς. Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, στο Λονδίνο το πλήθος στην πλατεία Τραφάλγκαρ κρατούσε γαλλικές σημαίες, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις «εναντίον του μίσους» και παντού οι πολίτες κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Σαρλί».

Συγγενείς των θυμάτων του τριήμερου εφιάλτη που έζησε η Γαλλία και συνάδελφοι των σκιτσογράφων που θρηνεί η εφημερίδα Charlie Hebdo βρέθηκαν στην κεφαλή της Πορείας Ενότητας στη γαλλική πρωτεύουσα. (ένθετη φωτογραφία)

Περισσότεροι από 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν το «παρών» στην πορεία δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ. Ανάμεσά τους οι Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι, Αντώνης Σαμαράς, Μαριάνο Ραχόι, Σαρλ Μισέλ, Χέλεν-Τόρινγκ Σμιτ, καθώς και πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή περιστοιχιζόμενος από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων -με την Άνγκελα Μέρκελ στα αριστερά και τον πρόεδρο του Μαλί στα δεξιά του. Στην ίδια σειρά περπάτησαν μαζί σε απόσταση λίγων μέτρων οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς.

Στην πορεία έδωσαν επίσης το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετείχε επίσης αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Στο Παρίσι βρέθηκαν ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά. Παρόντες ακόμη ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Στην Πλατεία Δημοκρατίας κυριάρχησαν πλακάτ όχι μόνο για το Charlie Hebdo αλλά και πλακάτ μουσουλμάνων με το μήνυμα «όχι στο όνομά μου», όπως και πλακάτ που καταδικάζουν την εξίσωση του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, δίπλα στα πλακάτ για το Charlie Hebdo βρίσκονταν και συνθήματα εναντίον του κινδύνου ενίσχυσης της ισλαμοφοβίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποδεχθεί νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους ηγέτες, καθώς και τον προκάτοχό του στην προεδρία και νυν ηγέτη της δεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί. (Στην ένθετη φωτογραφία με την Άνγκελα Μέρκελ).

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως το Παρίσι σήμερα είναι η πρωτεύουσα του κόσμου στους υπουργούς της κυβέρνησης που είχαν μεταβεί επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους πορείας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβησαν μαζί στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισού, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες κατά την είσοδό τους.

Οι δύο ηγέτες παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε ως φόρος τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις Γάλλοι, μέλη της εβραϊκής κοινότητας, που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τον Αμεντί Κουλιμπαλί στην Πορτ ντε Βενσέν.

«Για πολλά ακόμη χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή των τζιχαντιστών» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μετείχε στην πορεία στο Παρίσι, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια «απειλή του φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε το Παρίσι.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους.

Σε πορεία στη νότια Γαλλία, στην Μποκέρ, βρέθηκε εν τω μεταξύ η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, «εξόριστη» από τη διαδήλωση στο Παρίσι ώστε να μην πάρει ξενοφοβικό χαρακτήρα.

Σε συναγερμό παραμένει το Παρίσι – ελεύθεροι πέντε προσαχθέντες

Η τεράστια διαδήλωση, όπως και η παρουσία τόσων ηγετών σε ένα μέρος, αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις υπηρεσίες ασφάλειας ιδιαίτερα στην παρούσα στιγμή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί» για την εγγύηση της ασφάλειας της διαδήλωσης. Επί ποδός βρίσκονται στο Παρίσι 5.500 ένστολοι.

Παράλληλα, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε πως πέντε άτομα που είχαν προσαχθεί στην έρευνα για την υπόθεση του Charlie Hebdo αφέθηκαν ελεύθερα το βράδυ του Σαββάτου. Πρόκειται για οικείους των δραστών των επιθέσεων.

Επίσης, εξαιτίας του ότι ο συνεργάτης των αδελφών Κουασί είχε «επιλέξει» την Παρασκευή εβραϊκό σούπερμαρκετ για την ομηρία, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι ο στρατός θα προστατέψει «εφόσον καταστεί αναγκαίο» τα εβραϊκά σχολεία και τις συναγωγές της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024