Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «πυρήνας Κουασί» που σχετίζεται με την επίθεση στο Charlie Hebdo

Ο «πυρήνας Κουασί» που σχετίζεται με την επίθεση στο Charlie Hebdo

Τα δύο αδέλφια Κουασί, έναν τρίτο άνδρα -και οι τρεις σκοτώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στις παράλληλες επεμβάσεις στις ομηρίες- και μία νεαρή γυναίκα με αδιευκρίνιστο ακόμη ρόλο είχε βάλει η εισαγγελία στο κάδρο των βίαιων περιστατικών που έθεσαν για τρεις ημέρες υπό το κράτος του τρόμου το Παρίσι. Οι πρώτοι δύο θεωρούνται οι δράστες του μακελειού στο Charlie Hebdo, και ο τρίτος ο δράστης των αιματηρών πυροβολισμών στη Μονρούζ και της ομηρίας στο σούπερμαρκετ.

Τα δύο αδέλφια Κουασί, έναν τρίτο άνδρα -και οι τρεις σκοτώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στις παράλληλες επεμβάσεις στις ομηρίες- και μία νεαρή γυναίκα με αδιευκρίνιστο ακόμη ρόλο είχε βάλει η εισαγγελία στο κάδρο των βίαιων περιστατικών που έθεσαν για τρεις ημέρες υπό το κράτος του τρόμου το Παρίσι.

Ένα από τα δύο αδέλφια, είχε επισκεφθεί το 2011 την Υεμένη προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, δήλωσαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί, είχε παραμείνει στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Παράλληλα, και τα δύο αδέλφια ήταν στη «μαύρη λίστα» επιβατών των ΗΠΑ.

Οι δύο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία από αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση.

Ο Σερίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, μερικές ώρες πριν τις ταυτόχρονες επεμβάσεις, η εισαγγελία απεύθυνε έκκληση για πληροφορίες σχετικά με άλλα δύο άτομα, πέραν των αδελφών Κουασί.

Ο 32χρονος Κουλιμπαλί

Συγκεκριμένα επρόκειτο για τον 32χρονο Αμεντί Κουλιμπαλί και την 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιάν.

Η εισαγγελία ανέφερε πως οι δύο σχετίζονται με τη δολοφονία της αστυνομικού την Πέμπτη στο νότιο Παρίσι, στη Μονρούζ.

Επίσης ο Κουλιμπαλί φέρεται να είναι ο ένοπλος της ομηρίας στο εβραϊκό σούπερμαρκετ στο ανατολικό Παρίσι, η οποία τελικά έληξε με το θάνατό του.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί φέρεται να είχε δώσει το 2009 συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien, καθώς επρόκειτο να συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο της στήριξης επιχειρήσεων που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο Κουλιμπαλί εργαζόταν σε εργοστάσιο αναψυκτικών στο Γκρινί, προάστιο στα νότια του Παρισιού. «Οι κάτοικοι του Γκρινί δεν πηγαίνουν συχνά στα Ηλύσια. Επίσης, ο Σαρκοζί δεν είναι πολύ δημοφιλής με τους νέους ανθρώπους. Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί του. Το ίδιο συμβαίνει με τους περισσότερους πολιτικούς. Το ότι θα τον συναντήσω είναι εντυπωσιακό. Είτε μου αρέσει, είτε όχι είναι ο πρόεδρος» είχε δηλώσει τότε ο Κουλιμπαλί, ο οποίος ανέφερε στη συνέντευξη ότι είχε εννέα αδελφές.

Η Μπουμεντιάν φέρεται να ήταν για χρόνια η σύντροφος του Κουλιμπαλί.

Επιπλέον, νωρίτερα αξιόπιστες αστυνομικές πηγές που επικαλούνταν τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο δράστης της Πέμπτης είχε βρεθεί στο περιβάλλον του Σερίφ Κουασί, ενός από τους δύο υπόπτους για το μακελειό στο Charlie Hebdo.

Νέες αναφορές θέλουν συγκεκριμένα τον Κουλιμπαλί και τον Σερίφ Κουασί να είχαν «μέντορα» τον ισλαμιστή Ντζαμέλ Μπενγκάλ, που έχει καταδικαστεί για σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα και στρατολόγηση.

Ο Μπενγκάλ είχε καταδικαστεί το 2005 σε δέκα χρόνια κάθειρξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024