Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την επίθεση στη Γαλλία

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την επίθεση στη Γαλλία

Σοκαρισμένοι, ξένοι ηγέτες, μουσουλμανικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις καταδικάζουν την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στη Γαλλία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα. «Η επίθεση έχει ως στόχο τον διχασμό, πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σοκαρισμένοι, ξένοι ηγέτες, μουσουλμανικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις καταδικάζουν την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στη Γαλλία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα.

Καταδίκη και από την Σαουδική Αραβία που μιλά για «δειλή πράξη που απορρίπτει η πραγματική ισλαμική θρησκεία».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε το μακελειό ως «άμεση επίθεση στη δημοκρατία, τα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η φρικτή επίθεση έχει ως στόχο να σπείρει τον διχασμό. Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Αυτή είναι μία στιγμή αλληλεγγύης. Πρέπει να αντισταθούμε στις δυνάμεις του διχασμού και του μίσους».

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο τονίζει ότι πρόκειται για μία «βάναυση επίθεση» που στρέφεται κατά των θεμελιωδών αξιών και κατά της ελευθερίας της έκφρασης που είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας», τονίζει ο Ντ. Τουσκ και προσθέτει: «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, σε όλες της τις εκφάνσεις της, πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία χαλάρωση. Εκ μέρους της ΕΕ και προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων και την αλληλεγγύη μου στις γαλλικές αρχές και στους Γάλλους πολίτες».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία.

Ο Γιούνκερ καταδίκασε την «βαρβαρότητα» της επίθεσης, λέγοντας: «Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς επισημαίνει, ότι πρόκειται για ένα «ειδεχθές έγκλημα, που αποτελεί προσβολή για την πολιτισμένη κοινωνία» κι υπογραμμίζει: «Ως Ευρωπαίοι δεν πρέπει ποτέ να υποχωρήσουμε έναντι των αξιών της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού, αξίες που αυτή η επίθεση επεδίωξε να υπονομεύσει. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης, που απαιτεί μια αξιοπρεπή και σαφή απάντηση. Πέρα από τις απόψεις μας και τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, καλώ όλους τους πολίτες να υπερασπιστούν από κοινού τις αξίες που πρεσβεύουμε».

Και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, που στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Την ίδια ώρα, το Βατικανό καταδίκασε, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή», την επίθεση εναντίον της εφημερίδας που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την επίθεση ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου.

«Αυτή η απεχθής πράξη δεν αποτελεί μόνο επίθεση στις ζωές των γάλλων πολιτών και στην ασφάλειά τους» ανέφερε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της. «Αποτελεί, επίσης, επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, βασικά στοιχεία της ελεύθερης και δημοκρατικής κουλτούρας μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κατά κανέναν τρόπο» προσθέτει η γερμανίδα καγκελάριος.

Αργότερα, στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον στο βρετανικό Μουσείο, η Μέρκελ είπε ότι οι σκέψεις της συνοδεύουν τους γάλλους πολίτες.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε η βασίλισσα Ελισάβετ, λέγοντας ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της ίδιας και του πρίγκιπα Φιλίππου συνοδεύουν όσους επηρεάστηκαν από την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «αποκρουστική» την επίθεση και τόνισε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις αξίες που είναι σημαντικές για εμάς, εκείνη της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου, να καταστραφούν από αυτούς τους τρομοκράτες. Πρέπει να σταθούμε ενάντια σε αυτό που έκαναν» είπε αργότερα ο Κάμερον από το Βρετανικό Μουσείο.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση ως «άνανδρη, σατανική» και προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ στη γαλλική κυβέρνηση.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτήν την πολύ-πολύ δύσκολη συγκυρία» δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο έχοντας μαζί του τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Το γεγονός είναι ότι επρόκειτο για μία επίθεση εναντίον δημοσιογράφων, μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, υπογραμμίζει επίσης το βαθμό που οι τρομοκράτες αυτοί φοβούνται την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου» τόνισε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε προσφέρει βοήθεια στη Γαλλία για τη σύλληψη των «τρομοκρατών».

«Όλοι εδώ στον Λευκό Οίκο συμπάσχουν με τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, μιλώντας στο MSNBC.

«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους ομολόγους τους στη Γαλλία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Παρίσι στην έρευνα για την επίθεση.

«Πολίτες του Παρισιού και όλης της Γαλλίας, κάθε Αμερικανός βρίσκεται δίπλα σας σήμερα. Όχι μόνο σε τρόμο, θυμό ή οργή, αλλά σε αλληλεγγύη. Τόσο στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, όσο και σε αυτό που φοβούνται τόσο πολύ: την ελευθερία» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι καταδικάζει απόλυτα «την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».

Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα» σημειώνει η ανακοίνωση.

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

Καταδικάζουν μουσουλμανικές χώρες και οργανώσεις

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε με ισχυρούς όρους την «δειλή τρομοκρατική επίθεση», λέγοντας ότι «την απορρίπτει η πραγματική ισλαμική θρησκεία, όπως και οι άλλες θρησκείες».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατία. Τασσόμαστε κατά οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας, ανεξαρτήτως του από πού προέρχεται και ποια είναι τα κίνητρά της», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου απέρριψε κάθε σύνδεση μεταξύ του Ισλάμ, την οποία χαρακτήρισε «θρησκεία ειρήνης», και της βίας.

«Δεν είναι σωστή προσέγγιση να σχετίζεται το Ισλάμ με την τρομοκρατία […] υπάρχουν επίσης τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί από πιστούς άλλων θρησκειών», υπογράμμισε.

Όπως και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε την αύξηση του «ρατσισμού», «της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας» στην Ευρώπη, ζητώντας μια κοινή αντίδραση εναντίον αυτής της μάστιγας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και το πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, ο ύπατος θεσμός του σουνιτικού Ισλάμ, καταδίκασαν την «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo.

Το Αλ Άζχαρ εξέφρασε τη λύπη του για την «εγκληματική» επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι το Ισλάμ καταδικάζει τη βία. Η παναραβική οργάνωση, που εδρεύει και αυτή στη Γάζα, καταδίκασε επίσης «με τον εντονότερο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση», η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι καταδίκασε την επίθεση υπογραμμίζοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση «βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας» και σημειώνοντας ότι «απαιτείται μια κοινή διεθνής προσπάθεια» για να μπει τέλος στην τρομοκρατία.

Στην Τυνησία, ο πρόεδρος του ισλαμιστικούς κόμματος Ενάχντα, ο Ρασίντ Γανούσι, δήλωσε «συγκλονισμένος από τη θρασύδειλη, εγκληματική επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων και του προσωπικού της Charlie Hebdo».

Το γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, καταδίκασε τη «βάρβαρη» επίθεση, λέγοντας ότι «συνιστά μια επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας».

Ο πρόεδρός του, ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού Νταλίλ Μπουμπακέρ, αναμένεται να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας αργότερα την Τετάρτη, όπως έγινε γνωστό από πηγές του περιβάλλοντός του.

Το CFCM, το οποίο εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του στα θύματα και τις οικογένειές τους. «Καλούμε όσους παραμένουν προσηλωμένοι στις αξίες της Δημοκρατίας να αποφύγουν τις προκλήσεις, μοναδική χρησιμότητα των οποίων είναι να ρίξουν λάδι στη φωτιά», συνεχίζει η ανακοίνωση καλώντας επίσης «τη μουσουλμανική κοινότητα να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι σε πιθανές απόπειρες χειραγώγησής της από ομάδες με εξτρεμιστικούς στόχους, όποιες κι αν είναι αυτές».

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF) που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο μεγάλος ραββίνος της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «είναι μια ώρα πένθους» και σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο της εθνικής ενότητας και πρέπει να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τις ελευθερίες μας, μεταξύ των οποίων και την ελευθερία της έκφρασης».

Αντιρατσιστικές οργανώσεις από την πλευρά τους απηύθυναν έκκληση να αποφευχθεί η ταύτιση του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Ο πρόεδρος της Licra (Διεθνής Ένωσης κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού). Αλέν Ζακουμποβίτς, τόνισε ότι «υπάρχει φόβος να δούμε και πάλι να υποδεικνύεται το Ισλάμ ως υπεύθυνο για αυτήν την βαναυσότητα».

Τον αποτροπιασμό του για «αυτήν την αιματηρή, φονική τρομοκρατική επίθεση» εξέφρασε επίσης ο πρόεδρος της οργάνωσης SOS Ρατσισμός Ντομινίκ Σοπό. «Αυτοί που εξαπολύουν τέτοιου είδους επιθέσεις ελπίζουν ακριβώς ότι θα στρέψουν τους μεν εναντίον των δε» εξήγησε.

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές για τους σατανικούς στίχους του, εξέφρασε μέσω Twitter την στήριξή του στις οικογένειες των θυμάτων.


Καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

«Βάρβαρη ενέργεια κατά της ελευθερίας του Τύπου», χαρακτηρίζει την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» στη Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (European Federation of Journalists – EFJ), με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες.

«Βάζοντας στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους του συγκεκριμένου περιοδικού, οι δράστες του μακελειού στόχευσαν στην ελευθερία του Τύπου. Σήμερα, η ελευθερία και η ανεξαρτησία του Τύπου στην Ευρώπη απειλείται περισσότερο από ποτέ», τονίζει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της EFJ Μπλίτσερ Μπγιέρεγκαρντ.

Η EFJ καλεί τις κυβερνήσεις την ΕΕ και τους διακυβερνητικούς οργανισμούς (το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των δημοσιογράφων στην Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024