Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λουλούδια στον τάφο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' από τον επίδοξο δολοφόνο του

Λουλούδια στον τάφο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ από τον επίδοξο δολοφόνο του

Λευκά τριαντάφυλλα στον τάφο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' άφησε ο άνθρωπος, ο οποίος επιχείρησε να τον δολοφονήσει 33 χρόνια πριν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Αγτζά εμφανίστηκε το Σάββατο στο Βατικανό λέγοντας ότι θέλει να συναντηθεί με τον νυν προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο.

Λευκά τριαντάφυλλα στον τάφο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ άφησε ο άνθρωπος, ο οποίος επιχείρησε να τον δολοφονήσει 33 χρόνια πριν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Αγτζά εμφανίστηκε το Σάββατο στο Βατικανό λέγοντας ότι θέλει να συναντηθεί με τον νυν προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγτζά είχε τραυματίσει σοβαρά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’ στις 13 Μαΐου 1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο εκλιπών Πάπας είχε συγχωρέσει τον επίδοξο δολοφόνο του, ο οποίος υπήρξε μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», και το 1983 είχε πάει να τον συναντήσει στη φυλακή της Ρώμης όπου κρατείτο καταδικασμένος σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την επίθεση.

Ο Αγτζά κάλεσε το Σάββατο την εφημερίδα La Repubblica για να ανακοινώσει ότι βρίσκεται στο Βατικανό, στην πρώτη του επίσκεψη έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα και ακριβώς 31 χρόνια μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη φυλακή.

Την επίσκεψή του επιβεβαίωσε στο Reuters ο πατέρας Τσίρο Μπενεντετίνι, ο δεύτερος εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας, ο οποίος είπε ότι ο Αγτζά στάθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλός πάνω από τον τάφο του Πάπα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου προτού εναποθέσει δύο μπουκέτα με λευκά τριαντάφυλλα.

Στον 56χρονο Αγτζά απονεμήθηκε χάρη στην Ιταλία το 2000 και έπειτα εκδόθηκε στην Τουρκία όπου φυλακίστηκε για την δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί το 1979 και για άλλα αδικήματα. Το 2010 αποφυλακίστηκε.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το ποιος ενορχήστρωσε την επίθεση εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, ο οποίος πέθανε το 2005. Ερευνητική επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου αποφάνθηκε το 2006 ότι «είναι πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας» ότι η επίθεση είχε ενορχηστρωθεί από τους ηγέτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το Βατικανό απάντησε με ψυχραιμία στο αίτημα του Αγτζά να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο. «Εναπόθεσε λουλούδια στον τάφο του Ιωάννη Παύλου, θεωρώ ότι αυτό είναι αρκετό» δήλωσε στην Repubblica ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024