Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Υόρκη: Η κηδεία του Ράφαελ Ράμος, η μεγαλύτερη στην ιστορία της αστυνομίας

Νέα Υόρκη: Η κηδεία του Ράφαελ Ράμος, η μεγαλύτερη στην ιστορία της αστυνομίας

Σε κλίμα συγκίνησης δεκάδες χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους χιλιάδες στυνομικοί από όλη τη χώρα, συγκεντρώθηκαν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης για το τελευταίο αντίο στον Ράφαελ Ράμος, τον έναν εκ των δύο αστυνομικών που δολοφονήθηκαν στη Νέα Υόρκη έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρέστη στην τελετή. Αποδοκιμάστηκε ξανά από τους αστυνομικούς ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Φωτορεπορτάζ.

Σε κλίμα συγκίνησης δεκάδες χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους χιλιάδες αστυνομικοί από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης για το τελευταίο αντίο στον Ράφαελ Ράμος, τον έναν εκ των δύο αστυνομικών που δολοφονήθηκαν στη Νέα Υόρκη έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρέστη στην τελετή. Αποδοκιμάστηκε ξανά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο 40χρονος Ράφαελ Ράμος και ο συνάδελφός του Γουεντζιάν Λιού έπεσαν νεκροί την περασμένη εβδομάδα από τις σφαίρες του 28χρονου Αφροαμερικανού Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ, ο οποίος υποστήριξε ότι η πράξη του ήλθε ως αντίποινα στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Μετά τις δολοφονίες ο δράστης αυτοκτόνησε.

Ο Ράφαελ Ράμος και ο Γουεντζιάν Λιού έγιναν εθνικά σύμβολα για την αστυνομία και τους υποστηρικτές της έπειτα από μήνες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του Σώματος από πολίτες που την κατηγορούν για υπέρμετρη χρήση βίας και ρατσιστική συμπεριφορά.

«Ο σύζυγός σας και ο συνάδελφός του, ήταν μεταξύ των καλύτερων της Νέας Υόρκης και δεν είναι υπερβολή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος προς τη σύζυγο του δολοφονηθέντος, Μαρίτζα.

«Θεωρώ ότι αυτή η σπουδαία αστυνομική δύναμη της υπερβολικά ποικιλόμορφης αυτής πόλης μπορεί και θα δείξει στο έθνος πώς να γεφυρώνει το όποιο χάσμα. Το πράξατε στο παρελθόν και θα το κάνετε και πάλι» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Στίβεν Ντέιβις δήλωσε ότι η κηδεία του Ράμος ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της αστυνομίας.

Οι δρόμοι γύρω από την εκκλησία ήταν γεμάτοι από ένστολους αστυνομικούς, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και αντιπροσωπείες από την αστυνομία της Βοστώνης, της Ατλάντα, του Σεντ Λούι και της Νέας Ορλεάνης.

Στην κηδεία, που τελέστηκε σε εκκλησία της συνοικίας Κουίνς, συναντήθηκε για πρώτη φορά ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο με τους αξιωματικούς της αστυνομίας και ηγέτες του συνδικάτου τους ύστερα από τη δημόσια αντιπαράθεσή τους πριν από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν νεκροί οι δύο αστυνομικοί.

Λίγες ώρες μετά τις δολοφονίες του 40χρονου Ράμος και του 32χρονου Λιου ενώ βρίσκονταν μέσα στο σταματημένο περιπολικό τους στο Μπρούκλιν, στις 20 Δεκεμβρίου, αστυνομικοί σε μία σπάνια επίδειξη περιφρόνησης γύρισαν την πλάτη τους στον δήμαρχο όταν έφθασε στο νοσοκομείο.

Οι ηγέτες του συνδικάτου της αστυνομίας εξοργισμένοι από τις δηλώσεις του ντε Μπλάζιο ότι υποστηρίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι ο δήμαρχος «έχει βάψει τα χέρια του με αίμα».

Το Σάββατο, όταν ο Ντε Μπλάζιο ξεκίνησε να εκφωνεί την ομιλία του στη διάρκεια της τελετής, χιλιάδες αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από την εκκλησία, γύρισαν την πλάτη τους.

«Ονειρευόταν μία μέρα να γίνει αστυνομικός» είπε ο ντε Μπλάζιο για τον Ράμος, ο οποίος εντάχθηκε στην αστυνομία σε σχετικά μεγάλη ηλικία έπειτα από καριέρα στην υπηρεσία ασφαλείας σχολείου. «Δεν έβλεπε την ώρα να βάλει τη στολή. Πίστευε στην προστασία των ανθρώπων και όσοι καλούνται να προστατεύσουν τους άλλους είναι φτιαγμένοι από ιδιαίτερη πάστα» ανέφερε.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αναφέρθηκε στο ότι ο Λιού και ο Ράμος αντιπροσώπευαν την ποικιλομορφία του αστυνομικού τμήματος της πόλης, στο οποίο υπηρετούν αστυνομικοί τουλάχιστον 50 διαφορετικών εθνικοτήτων που μιλούν 64 διαφορετικές γλώσσες, όπως σημείωσε.

Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Γουεντζιάν Λιού. Αξιωματούχοι του σώματος έχουν δηλώσει ότι η κηδεία θα τελεστεί όταν φθάσουν στη Νέα Υόρκη οι συγγενείς του από την Κίνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024