Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο και της καταλανικής δικαιοσύνης μπαίνει ο Αρτούρ Μας

Στο στόχαστρο και της καταλανικής δικαιοσύνης μπαίνει ο Αρτούρ Μας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας αποφάσισε να εξετάσει κατά πόσο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, παραβίασε το νόμο με τη διοργάνωση του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» της 9ης Νοεμβρίου. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, οι δικαστές θα εξετάσουν αν ο Μας διέπραξε το αδίκημα της ανυπακοής στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο έκρινε παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας αποφάσισε να εξετάσει κατά πόσο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, παραβίασε το νόμο με τη διοργάνωση του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» της 9ης Νοεμβρίου.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, οι δικαστές θα εξετάσουν αν ο Μας διέπραξε το αδίκημα της ανυπακοής στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο έκρινε παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ενώπιον του καταλανικού δικαστηρίου είχαν κατατεθεί 7 ενστάσεις και 25 καταγγελίες για τα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου, όταν περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες από την Καταλονία προσήλθαν στην άτυπη κάλπη που στήθηκε για να αποφασίσουν αν η περιοχή πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Τότε, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό υπέρ της ανεξαρτησίας, με πολύ μικρό όμως ποσοστό συμμετοχής.

Παρά το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είχε κυλήσει χωρίς επεισόδια, δήμαρχοι πόλεων της Καταλονίας που ελέγχονται από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είχαν αρνηθεί τη διεξαγωγή και της άτυπης ψηφοφορίας.

Πάντως, η συγκεκριμένη έρευνα δεν οδηγεί αυτόματα στην άσκηση δίωξης εις βάρος του Μας, ενώ ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα κληθεί ο πρόεδρος της Καταλονίας να δώσει εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι από τις καταγγελίες που εξέτασε το καταλανικό δικαστήριο, αυτή που φαίνεται να είναι καλύτερα τεκμηριωμένη είναι της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία στρέφεται κατά του Μας, της αντιπροέδρου Γιοάνα Ορτέγα και της υπεύθυνης Παιδείας, Ιρένε Ριγκάου.

Η Γενική Εισαγγελία εγκαλεί τα τρία αυτά πρόσωπα για ανυπακοή, κατάχρηση εξουσίας και σπατάλη δημόσιων πόρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024