Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τυνησία εκλέγει πρόεδρο για πρώτη φορά σε δημοκρατικές κάλπες

Η Τυνησία εκλέγει πρόεδρο για πρώτη φορά σε δημοκρατικές κάλπες

Οι πολίτες της Τυνησίας προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους με καθολική ψηφοφορία, για πρώτη φορά μετά την επανάσταση, σε μια ιστορική εκλογή με την οποία θα ολοκληρωθεί μια χαοτική μετάβαση που διαρκεί ήδη τέσσερα χρόνια.

Οι πολίτες της Τυνησίας προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους με καθολική ψηφοφορία, για πρώτη φορά μετά την επανάσταση, σε μια ιστορική εκλογή με την οποία θα ολοκληρωθεί μια χαοτική μετάβαση που διαρκεί ήδη τέσσερα χρόνια.

Τα 5,3 εκατ. των ψηφοφόρων έχουν να επιλέξουν στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι, 69 ετών, και το φαβορί της ψηφοφορίας, τον Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, 88 ετών και επικεφαλής του αντιισλαμιστικού κόμματος Νιντάα Τουνές που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η οποία έχει ωστόσο περιθώριο μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου για να ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που θα είναι πρόεδρος τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο νικητής θα είναι ο πρώτος αρχηγός του τυνησιακού κράτους που θα έχει εκλεγεί δημοκρατικά. Ο Μαρζούκι επελέγη υποψήφιος στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας με τους ισλαμιστές του Ενάχντα.
Οι δύο φιναλίστ προσπάθησαν να δυσφημίσουν ο ένας στον άλλο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Μονσέφ Μαρζούκι εμφανίσθηκε ως υπερασπιστής της επανάστασης έναντι της επιστροφής των υποστηρικτών του παλιού καθεστώτος. Κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι ετοιμάζει νοθεία και, σε ένα άλλο επίπεδο, ότι ενθαρρύνει την κατανάλωση ναρκωτικών, ενώ αναφέρθηκε αρνητικά και στην ηλικία του.

Ο Καΐντ Εσέμπσι, ο οποίος έχει υπηρετήσει υπό τον πρώτο πρόεδρο της Τυνησίας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, όπως και υπό τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, που ανατράπηκε το 2011, ενώ μετά την επανάσταση ανέλαβε για μερικούς μήνες καθήκοντα πρωθυπουργού, εμφανίσθηκε ως ο μοναδικός που μπορεί να διορθώσει τις ζημιές που προκάλεσε το Ενάχντα, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία από το 2012 ως τις αρχές του 2014, και ο σύμμαχός του, ο Μαρζούκι.

Χαρακτήρισε επίσης τον αντίπαλό του «εξτρεμιστή» και ισχυρίστηκε πως τον υποστηρίζουν τζιχαντιστές.
Παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης χαιρέτισαν στο σύνολό τους τις επιδόσεις της Τυνησίας, που από τον Οκτώβριο οργάνωσε βουλευτικές εκλογές και τον πρώτο γύρο των προεδρικών και οι δύο αναμετρήσεις χαρακτηρίσθηκαν ελεύθερες. Από την άλλη πλευρά εξέφρασαν ωστόσο ανησυχίες για την πολεμοχαρή διάθεση των υποψηφίων.

«Εδώ και εβδομάδες, το εκλογικό ραντεβού, που υποτίθεται πως είναι μια γιορτή της ελευθερίας και του πλουραλισμού, μετατράπηκε σε καρναβάλι ύβρεων» σύμφωνα με το κεντρικό άρθρο της τυνησιακής εφημερίδας Le Quotidien. «Ο πρόεδρος που θα εκλέξουμε αύριο θα μπορέσει να κλείσει όλες τις ορθάνοιχτες πληγές;» αναρωτιέται ο συντάκτης εκφράζοντας τον φόβο μήπως «το στρατόπεδο του χαμένου σφαγιάσει το στρατόπεδο του νικητή με λεκτικούς πυραύλους».

Οι εξουσίες του μελλοντικού αρχηγού του κράτους περιορίσθηκαν σημαντικά από το Σύνταγμα που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 για να αποφευχθεί μια επιστροφή στον αυταρχισμό. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, την επόμενη κυβέρνηση θα σχηματίσει το κόμμα του Καΐντ Εσέμπσι. Θα πρέπει να συγκροτήσει σύντομα έναν σταθερό συνασπισμό, καθώς το Νιντάα Τουνές δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Μέχρι τώρα, η συγκατοίκηση στο κοινοβούλιο ανάμεσα στο Νιντάα Τουνές, που είναι το πρώτο κόμμα, και τους ισλαμιστές του Ενάχντα, δεύτερου κοινοβουλευτικού σχηματισμού, ήταν ειρηνική. Οι δύο δυνάμεις έχουν διαβεβαιώσει πως είναι έτοιμες να συνεργασθούν.

Ωστόσο η Τυνησία έχει να αντιμετωπίσει την τζιχαντιστική απειλή. Αυτή την εγβδομάδα τυνήσιοι μαχητές, που είχαν ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, ανέλαβαν την ευθύνη για τις δολοφονίες, το 2013, των αντιισλαμιστών Σόκρι Μπελαΐντ και Μοχάμεντ Μπράχμι.

Τα εγκλήματα αυτά είχαν βυθίσει την Τυνησία σε βαθιά πολιτική κρίση και είχαν αναγκάσει το Ενάχντα να παραδώσει στις αρχές του 2014 την εξουσία σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Οι τζιχαντιστές έχουν καλέσει τους Τυνήσιους να ενταχθούν στην οργάνωσή τους και να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024