Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Λατινική Αμερική χαιρετίζει την ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας

H Λατινική Αμερική χαιρετίζει την ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχονται οι χώρες της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής την απόφαση των Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο να γυρίσουν σελίδα στις διμερείς σχέσεις τους. Σε πρώτο πλάνο ο Τύπος της Αργεντινής, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στο ρόλο που έπαιξε ο Πάπας Φραγκίσκος. Άλλωστε, τη συμβολή του στην όλη υπόθεση υπογράμμισε και ο ίδιος ο Ομπάμα.  

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχονται οι χώρες της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής την απόφαση των Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο να γυρίσουν σελίδα στις διμερείς σχέσεις τους.

Σε πρώτο πλάνο ο Τύπος της Αργεντινής, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στο ρόλο που έπαιξε ο Πάπας Φραγκίσκος. Άλλωστε, τη συμβολή του στην όλη υπόθεση υπογράμμισε και ο ίδιος ο Ομπάμα.

«Κούβα και ΗΠΑ ομαλοποιούν τις διμερείς σχέσεις» γράφει η Pagina12 του Μπουένος Άιρες, εφημερίδα η οποία στηρίζει την κυβέρνηση της προέδρου της χώρας Κριστίνα Φερνάντες.

Ακόμα και η δεξιά εφημερίδα La Nacion αναφέρεται στη «νέα εποχή» που ανοίγει για τις δύο χώρες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο ρόλο που έπαιξε ο αργεντινός ποντίφικας.

«Ιστορική στροφή» είναι ο τίτλος του μεγάλου ειδησεογραφικού δικτύου TN της Αργεντινής.

Στη γειτονική Ουρουγουάη η εφημερίδα El Pais κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην διάσημη blogger Γιοάνι Σάντσες και στα tweets που έκανε σε όλη τη διάρκεια των ομιλιών του Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο.

Στη Χιλή η La Tercera αναφέρεται στα «13 σημεία-‘κλειδιά’ στην ιστορική συμφωνία των δύο χωρών», ενώ παραθέτει και την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης της Χιλής: Είναι μια πολύ καλή είδηση, αναφέρει.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ίσως ο πλέον στενός σύμμαχος της Κούβας, έκανε λόγο για ιστορική νίκη του κουβανικού λαού, αναγνωρίζοντας πάντως την «γενναία κίνηση του αμερικανού προέδρου».

«Πρόκειται για μια ιστορική επανόρθωση» υπογράμμισε, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που έπαιξε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στο Μεξικό, μια χώρα που ιστορικά διατηρεί καλές σχέσεις με τους Κάστρο, η εφημερίδα El Universal αναφέρει: «Κούβα και ΗΠΑ ψάχνουν τη συμφιλίωση». Ο ίδιος ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαιρετίζει την ιστορική απόφαση των δύο κυβερνήσεων.

Αντίστοιχα πρωτοσέλιδα και στον Τύπο της Βολιβίας, μιας ακόμα χώρας που διατηρεί στενότατες φιλικές σχέσεις με την Κούβα και τους Κάστρο.

Στη Βραζιλία, η εφημερίδα O Globo γράφει: «Ο Ομπάμα ανακοινώνει νέα πολιτική απέναντι στην Κούβα: Το εμπάργκο δεν λειτούργησε» είναι ο τίτλος της.

«Σε μια ιστορική ανακοίνωση, ΗΠΑ και Κούβα ανακοινώνουν ότι θα αποκαταστήσουν τις διμερείς σχέσεις μετά από 53 χρόνια» γράφει η Folha de Sao Paolo.

Στην ίδια εφημερίδα υπάρχει και η δήλωση της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία χαρακτηρίζει την απόφαση «καταπληκτική και δίκαιη».

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί η πολιτική της κυβέρνησής μας μέχρι τώρα ήταν να δίνουμε έμφαση με πράξεις και όχι με λόγια ότι η Κούβα πρέπει να ενσωματωθεί στην Λατινική Αμερική με συγκεκριμένες ενέργειες, πράγμα για το οποίο δέχθηκα κριτική στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024