Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατακραυγή για ναζιστικού τύπου «σήμανση» των αστέγων στη Μασσαλία

Κατακραυγή για ναζιστικού τύπου «σήμανση» των αστέγων στη Μασσαλία

Σοκ, αποστροφή και κατακραυγή προκάλεσαν οι δημοτικές αρχές της Μασσαλίας με πρόγραμμα «σήμανσης» των αστέγων της πόλης που παραπέμπει σε ναζιστικές πρακτικές. Ο δήμος χορήγησε στους αστέγους κάρτες ταυτότητας με τα στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό τους, τις οποίες κλήθηκαν να φορούν σε εμφανές σημείο. Στις κάρτες εικονίζεται δε ένα κίτρινο τρίγωνο -διακριτικό που θυμίζει ανατριχιαστικά τα σήματα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και το Αστέρι του Δαβίδ που αναγκάζονταν να φορούν οι Εβραίοι. Υπό το βάρος των αντιδράσεων το πρόγραμμα ακυρώθηκε.

Σοκ, αποστροφή και κατακραυγή προκάλεσαν οι δημοτικές αρχές της Μασσαλίας με πρόγραμμα «σήμανσης» των αστέγων της πόλης που παραπέμπει σε ναζιστικές πρακτικές. Ο δήμος χορήγησε στους αστέγους κάρτες ταυτότητας με τα στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό τους, τις οποίες κλήθηκαν να φορούν σε εμφανές σημείο.

Στις κάρτες εικονίζεται δε ένα κίτρινο τρίγωνο -διακριτικό που θυμίζει ανατριχιαστικά τα σήματα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και το Αστέρι του Δαβίδ που αναγκάζονταν να φορούν οι Εβραίοι.

Οι κάρτες που είχαν διανεμηθεί μέχρι στιγμής σε περίπου 100 αστέγους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Μασσαλίας αναφέρουν τα προσωπικά στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό τους. Φέρουν φωτογραφία του αστέγου και έχουν έντονο κίτρινο χρώμα για να καθιστούν εύκολο τον εντοπισμό τους από τις κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες, κατά την εξήγηση του δήμου.

Εν μέσω των αντιδράσεων που ήλθαν από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, γιατρούς, καθώς και υπουργούς της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, ο δήμος επέμεινε ότι σκοπός της κάρτας είναι να εντοπίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες γρήγορα και αποτελεσματικά αστέγους που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Ο αντιδήμαρχος Ζαβιέ Μερί επέμεινε ότι «η κάρτα σώσει ζωές», εξέφρασε έκπληξη για τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα και αρχικά περιορίστηκε να δηλώσει πως θα αλλάξει η εικόνα της κάρτας -οι ταυτότητες είναι πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών της Μασσαλίας και της SAMU, διαδημοτικής υπηρεσίας ιατρικής βοήθειας.

Στη συνέχεια εξαιτίας της κατακραυγής ανακοινώθηκε ότι το σχέδιο ακυρώθηκε. «Τελείωσε, δεν θα υπάρξουν άλλες κάρτες. Δεν σκοπεύαμε να προκαλέσουμε κακό ή πολεμική, αλλά συνέβη» δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της SAMU, επισημαίνοντας ότι η έκδοση των καρτών διεκόπη κατ΄εντολή του δημάρχου της Μασσαλίας Ζαν-Κλοντ Γκοντέν (προερχόμενου από τη δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, UMP).

«Μία κάρτα στην οποία αναγράφεται εάν έχεις ασθένειες, όπως για παράδειγμα εάν έχεις σχιζοφρένεια ή AIDS… Θα ανησυχούσα παρά πολύ ειδικά εάν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έλθει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές στη Μασσαλία ή τη Γαλλία, τι θα έκαναν με αυτές τις πληροφορίες για τους άστεγους ανθρώπους» δήλωσε ο Πιερ Σβάιτσερ, πολιτικός αναλυτής από τη Μασσαλία.

«Σε τι χρειάζονται αυτές οι κάρτες; Για να δείξουν με το δάχτυλο τους αστέγους; Θα βλέπω το φόβο στα μάτια των άλλων. Με αυτό [την κάρτα] οι άνθρωποι θα οπισθοχωρούν» ανέφερε από την πλευρά του στην εφημερίδα Le Parisien ο Έντι, ο οποίος ζει εδώ και 14 χρόνια στους δρόμο.

Την Τετάρτη ακτιβιστές και άστεγοι είχαν διαδηλώσει κατά του προγράμματος έξω από το δημαρχείο της Μασσαλίας.

«Αυτό είναι σκανδαλώδες, στιγματίζει» τόνισε επίσης ο Κριστόφ Λουί, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης που προσφέρει έργο για τους αστέγους Collectif Morts de la Rue.

«Το να φοράς κάτι που δείχνει σε όλο τον κόσμο ποια ασθένεια έχεις δεν συνιστά μόνο διάκριση, αλλά παραβιάζει και το ιατρικό απόρρητο» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι είναι «τρομακτικό» να ταυτοποιείσαι από ένα αστέρι ή ένα τρίγωνο.

Για παραβίαση ιατρικού απορρήτου έκανε επίσης λόγο μιλώντας στο AFP ο Πιερ-Φρανσουά Περνέ των Γιατρών του Κόσμου.

Σοκαρισμένη δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Γαλλίας Μαρισόλ Τουρέν, δηλώνοντας ότι «είναι εξοργιστικό να αναγκάζονται οι άστεγοι να φέρουν ένα κίτρινο τρίγωνο που καταγράφει τις ασθένειες τους» και ζητώντας να ακυρωθεί το πρόγραμμα.

«Δεν δείχνεις με το δάχτυλο τους πιο φτωχούς» ανέφερε η υπουργός τονίζοντας ότι «πέραν του δυσάρεστου συμβάντος να βλέπεις ένα κίτρινο τρίγωνο στα ρούχα συμπολιτών μας, δεν είναι αποδεκτό να καταγράφεται η κατάσταση της υγείας των πολιτών μας στο στήθος τους».

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024