Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σαρκοζί ψηφίζεται στην ηγεσία της κεντροδεξιάς, τελικός στόχος η προεδρία

Ο Σαρκοζί ψηφίζεται στην ηγεσία της κεντροδεξιάς, τελικός στόχος η προεδρία

Την αρχηγία του κεντροδεξιού UMP ζητά ξανά, και όπως όλα δείχνουν θα πάρει, ο Νικολά Σαρκοζί στην εσωκομματική κάλπη, όμως χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να μπορέσει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τον Αλαίν Ζιπέ όταν έρθει η ώρα για το προεκλογικό χρίσμα. Ο Ζιπέ δεν είναι υποψήφιος σε αυτήν την κάλπη, όπως ούτε και ο Φρανσουά Φιγιόν (τρίτος πιθανός  υποψήφιος για τις εκλογές του 2017). Προβλήματα με το άνοιγμα της εφαρμογής για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Την αρχηγία του κεντροδεξιού UMP ζητά ξανά, και όπως όλα δείχνουν θα πάρει, ο Νικολά Σαρκοζί στην εσωκομματική κάλπη, όμως χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να μπορέσει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τον Αλαίν Ζιπέ όταν έρθει η ώρα για το προεκλογικό χρίσμα.

Ο Ζιπέ δεν είναι υποψήφιος σε αυτήν την κάλπη, όπως ούτε και ο Φρανσουά Φιγιόν (τρίτος πιθανός υποψήφιος για τις εκλογές του 2017). Προβλήματα με το άνοιγμα της εφαρμογής για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία έπεσε για λίγο μόλις ένα μισάωρο μετά την έναρξη της διαδικασίας.

Τα 268.336 μέλη του UMP έχουν κληθεί να ψηφίσουν διαδικτυακά το Σάββατο την ηγεσία του κόμματος, επιλέγοντας μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί, του Μπρουνό Λε Μερ και του Ερβέ Μαριτόν. Η εφαρμογή, που είχε ανοίξει το βράδυ της Παρασκευής, κλείνει στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Παρισιού).

Την περίοδο που ο Σαρκοζί βρισκόταν στον πολιτικό πάγο μετά την ήττα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, το κόμμα είχε βυθιστεί σε διχασμό ενώ το «άρωμα» οικονομικών σκανδάλων (τα οποία περιτριγυρίζουν και τον ίδιο τον Σαρκοζί) επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αυτό ήταν δευτερεύον μέρος ενός όλο και πιο δύσκολου συνολικού πολιτικού τοπίου στο Παρίσι, με την οικονομία να «ροκανίζει» την απήχηση του Φρανσουά Ολάντ και τις ενδιάμεσες εκλογικές αναμετρήσεις (αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογές) να επιβεβαιώνουν το ρεύμα της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Σε όλο αυτό το κλίμα, η διαφαινόμενη επιστροφή του Σαρκοζί στην ηγεσία του UMP -οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστά γύρω στο 60%- δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγύηση επιστροφής στην προεδρία το 2017.

Δεν είναι λίγοι στο Παρίσι εκείνοι που πιστεύουν πως ο Σαρκοζί χρειάζεται μόνο θριαμβευτική εκλογή στην ηγεσία του κόμματος για να διεκδικήσει και την γαλλική προεδρία στη συνέχεια: Το 60% είναι λίγο για έναν πρώην πρόεδρο, και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην ανάγκη για νέες διαδικασίες όταν δοθεί το χρίσμα στις εκλογές.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024