Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμπρηστική επίσκεψη Μπαχτσελί στην ανατολική Τουρκία

Εμπρηστική επίσκεψη Μπαχτσελί στην ανατολική Τουρκία

Έκρηξη οργής προκάλεσε στους κούρδους της ανατολικής επαρχίας Τούντζελι της Τουρκίας η επίσκεψη του εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την οποία και αναγκάστηκε να συντομεύσει εξαιτίας συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Η εμπρηστική επίσκεψη Μπαχτσελί στο Τούντζελι -θέατρο σφαγής κούρδων αλεβιτών το 1937-1938 από τις δυνάμεις ασφαλείας- ήλθε ως απάντηση στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ  Νταβούτογλου, ο οποίος τον προκάλεσε αν τολμά να πατήσει το πόδι του στην επαρχία.

Έκρηξη οργής προκάλεσε στους κούρδους της ανατολικής επαρχίας Τούντζελι της Τουρκίας η επίσκεψη του εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την οποία και αναγκάστηκε να συντομεύσει εξαιτίας βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Η εμπρηστική επίσκεψη Μπαχτσελί στο Τούντζελι -θέατρο σφαγής κούρδων αλεβιτών το 1937-1938 από τις δυνάμεις ασφαλείας- ήλθε ως απάντηση στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τον προκάλεσε αν τολμά να πατήσει το πόδι του στην επαρχία και να επαναλάβει εκεί τα όσα λέει στην Άγκυρα.

Αστυνομικές ενισχύσεις έφτασαν στο Τούντζελι από δέκα επαρχίες λόγω της άφιξης του αρχηγού του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη της εφημερίδας Zaman. Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού σε διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη.

Δεν υπήρξαν άμεσα πληροφορίες για τραυματίες.

Ο Μπαχτσελί, συνώνυμο του μίσους για τους κούρδους της ανατολικής Τουρκίας, μετέβη στο Τούντζελι παρά τις προειδοποιήσεις ενώσεων αλεβιτών ότι είναι ανεπιθύμητος. Εξαιτίας των επεισοδίων αναγκάστηκε να συντομεύσει την επίσκεψη ακυρώνοντας προγραμματισμένη επίσκεψη σε λατρευτικό χώρο των αλεβιτών (σεμεβί) και συνάντηση με εμπόρους.

Σε ομιλία που εκφώνησε νωρίτερα ενώπιον υποστηρικτών του μπροστά στο γραφείο του κυβερνήτη του Τούντζελι ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Σήμερα είμαστε εδώ για να εδραιώσουμε την αδελφότητά μας. Ο Νταβούτογλου με προκάλεσε προσωπικά. Δοκίμασε το θάρρος μου. Ήταν τόσο ανόητος που μου είπε να πάω στο Τούντζελι και να μιλήσω εκεί εάν τολμάω. Εδώ είμαι, στο Τούντζελι».

Η σύγκρουση Μπαχτσελί-Νταβούτογλου έχει τις ρίζες της στη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων στα τέλη της δεκαετίας του 1930 από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την καταστολή εξέγερσης φυλής κούρδων αλεβιτών στην επαρχία Τούντζελι, η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Ντερσίμ.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επιμένει σε δημόσια συγγνώμη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που βρισκόταν την περίοδο εκείνη στην εξουσία. Το CHP αμφιταλαντεύεται. Ανώτατος αξιωματούχος απολογήθηκε εκ μέρους του κόμματος, αλλά ο ηγέτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν ακολούθησε στη διατύπωση επίσημης συγγνώμης.

Ο Μπαχτσελί από την πλευρά του επιμένει ότι το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε για να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη, γεγονός το οποίο επανέλαβε και κατά την επίσκεψή του λέγοντας ότι το κράτος απάντησε σε «αυτονομιστές τρομοκράτες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024