Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαρωτική αναδιάρθρωση της αστυνομίας προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Μεξικού

Σαρωτική αναδιάρθρωση της αστυνομίας προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Μεξικού

Εκ βάθρων αναδιάρθρωση της χαοτικής δομής της μεξικανικής αστυνομίας προαγγέλλει ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, στον απόηχο της πρωτοφανούς απαγωγής και της θεωρούμενης πλέον ως βέβαιης σφαγής 43 φοιτητών τον περασμένο Σεπτέμβριο -υπόθεση που έχει συνταράξει την μεξικανική κοινωνία. Ο μεξικανός πρόεδρος θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο να τεθούν όλες οι τοπικές μονάδες της αστυνομίας υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.

Συνταγματικές αλλαγές για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της χαοτικής δομής της μεξικανικής αστυνομίας προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, στον απόηχο της πρωτοφανούς απαγωγής και της θεωρούμενης πλέον ως βέβαιης σφαγής 43 φοιτητών τον περασμένο Σεπτέμβριο -υπόθεση που έχει συνταράξει την μεξικανική κοινωνία.

Ο μεξικανός πρόεδρος θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο να τεθούν όλες οι τοπικές μονάδες της αστυνομίας υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν την ίδια στιγμή πως ανακαλύφθηκαν στην ίδια περιοχή όπου απήχθησαν οι φοιτητές έντεκα ακρωτηριασμένα σώματα, πολλά από τα οποία ήταν αποκεφαλισμένα. Μερικά από τα απογυμνωμένα πτώματα είχαν απανθρακωθεί όπως φαίνεται σε διάφορες φωτογραφίες που δημοσίευσαν μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινωνία και χιλιάδες διαδηλωτές να αναλάβει δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία και η βαρβαρότητα στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς είναι -ακριβώς- διεφθαρμένοι αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι απήγαγαν τους 43 φοιτητές στην πόλη Ιγκουάλα του νοτιοδυτικού Μεξικού το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση λέει ότι άνδρες της τοπικής αστυνομίας απήγαγαν τους φοιτητές και τους παρέδωσαν στα μέλη μιας συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, ενός καρτέλ των ναρκωτικών, οι οποίοι πιστεύεται ότι τους δολοφόνησαν και στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματα τους.

«Το Μεξικό δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο σε μήνυμά του προς τους πολίτες. «Μετά την Ιγκουάλα, το Μεξικό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.

Ο Πένια Νιέτο θα προτείνει στο Κογκρέσο σειρά μεταρρυθμίσεων: να διαλυθούν όλες οι δημοτικές αστυνομίες, καθώς θεωρείται ότι σε αυτές έχει παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα, και να αντικατασταθούν από αστυνομικές διευθύνσεις σε πολιτειακό επίπεδο και στις 32 πολιτείες της χώρας.

Το νέο μοντέλο θα σημάνει τη μετάβαση από «1.800 και πλέον αδύναμες δημοτικές αστυνομίες, που είναι εύκολο να διαφθείρονται από τους κακοποιούς, σε 32 ισχυρές διευθύνσεις ασφαλείας» ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι θα στείλει στη Βουλή ένα πακέτο νόμων και θα ζητήσει την αναθεώρηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακόμη, ο πρόεδρος Πένια Νιέτο ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των δημοτικών αρχών, και ακόμη και την καθαίρεσή τους εάν αυτές υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι «εμπλέκονται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος», όπως τόνισε.

Ο Πένια Νιέτο ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν δύο χρόνια υποσχόμενος να αποκαταστήσει την δημόσια τάξη στο Μεξικό, όπου περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 εξαιτίας της βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024