Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέες δυνάμεις της Εθνοφρουράς στο Φέργκιουσον

Νέες δυνάμεις της Εθνοφρουράς στο Φέργκιουσον

Μετά από μία νύχτα χάους και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, που ακολούθησαν την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ο κυβερνήτης του Μιζούρι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα στείλει στο Φέργκιουσον επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση της βίας. Συμπεριφορά βίας «δεν θα γίνει ανεκτή» το βράδυ της Τρίτης, προειδοποίησε ο δήμαρχος του Σεντ Λούις. Φωτορεπορτάζ / Βίντεο

Μετά από μία νύχτα χάους και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, που ακολούθησαν την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα στείλει στο Φέργκιουσον επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση της βίας.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προληπτικά αναπτυχθεί στο Φέργκιουσον μέλη της Εθνοφρουράς, εν αναμονή της απόφασης.

Η απόφαση πυροδότησε πυρά από αυτόματα όπλα, πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες.

Σύμφωνα με την Κομητεία του Σεντ Λούι, τουλάχιστον 61 άτομα συνελήφθησαν. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περίπου 12 κτίρια και ακούστηκαν 150 πυροβολισμοί, αν και η αστυνομία δηλώνει ότι δεν χρησιμοποίησε αληθινά πυρά.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Mέχρι τα ξημερώματα, στα νοσοκομεία γύρω από το Φέργκιουσον είχαν φτάσει 13 τραυματίες στα επεισόδια, δύο εκ των οποίων είχαν δεχθεί πυροβολισμούς.

Ο δήμαρχος του Σεντ Λούι, Φράνσις Σλέι, δήλωσε «απογοητευμένος» από το ξέσπασμα της βίας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης, είπε: «Οι άνθρωποι που λεηλατούν, που σπάνε παράθυρα (να ξέρουν ότι) αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εγκληματική συμπεριφορά».

Τόνισε ότι παρόμοια βία το βράδυ της Τρίτης «δεν θα γίνει ανεκτή».

Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), η άσφαλτος ήταν γεμάτη με σπασμένα γυαλιά από τα καταστήματα που είχαν λεηλατηθεί, ενώ άδειοι κάλυκες κάλυπταν το έδαφος.

Ορισμένες από τις φωτιές συνέχιζαν να καίνε και το πρωί της Τρίτης.

Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μετά τη νυχτερινή ένταση. Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά και ξεκίνησε με 4,5 λεπτά σιγής στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν.




«Δεν έχω ενδοιασμό στο να σας πω ότι δεν είδα πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις εκεί έξω σήμερα και είμαι απογοητευμένος που σας το λέω» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Κομητείας, Τζον Μπέλμαρ στη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν κάποιοι που είχαν βγει εκεί έξω για τους σωστούς λόγους -δεν λέω αυτό- αλλά λέω ότι, δυστυχώς, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα χαρακτήριζε εξέγερση αυτό που συμβαίνει στους δρόμους του Φέργκιουσον, ο Μπέλμαρ είπε: «Ναι, (ο χαρακτηρισμός) ταιριάζει».

«Είναι απαίσιο, απαίσιο, απαίσιο» είπε η 54χρονη Τάμι Ράφιν κοιτώντας τον καπνό που κάλυψε το σπίτι της, αναφέρουν οι New York Times. Αν και η ίδια δηλώνει ότι ταράχτηκε από την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αξιωματικού που πυροβόλησε θανάσιμα τον Μπράουν, τόνισε ότι «είναι η λάθος αντίδραση».

Από την πλευρά της, η εισαγγελία υπερασπίζεται την απόφαση, λέγοντας πως «πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τις φαντασίες» ενώ ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καλέσει τους κατοίκους να «αντιδράσουν ειρηνικά».

Πώς πήρε «φωτιά» το Twitter

Μία οπτική απεικόνιση των αναφορών στο Twitter της λέξης Ferguson από χρήστες που όριζαν την τοποθεσία τους στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τι συνέβη μετά την ανακοίνωση της απόφασης στο Twitter.

Η συζήτηση στο Twitter περιστρεφόταν γύρω από το Φέργκιουσον καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης, το Twitter «εξερράγη».

Το βράδυ της Δευτέρας έγιναν 3,5 εκατομμύρια τιτιβίσματα για το Φέργκιουσον.

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, ανάμεσά τους στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Σικάγο, τη Βοστώνη, το Λος Άντζελες.





Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024