Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση στη Νιγηρία

Δεκάδες νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση στη Νιγηρία

Πάνω από 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις που διέπραξαν γυναίκες καμικάζι σε μια λαϊκή αγορά στην πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας, δήλωσαν μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και αυτόπτες μάρτυρες.

Πάνω από 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις που διέπραξαν γυναίκες καμικάζι σε μια λαϊκή αγορά στην πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας, δήλωσαν μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον Ντογκάρα Σέχου, μέλος της ομάδας των γιατρών που έσπευσε στο σημείο, «πάνω από 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων αποκεφαλίστηκαν τελείως» στη διπλή επίθεση η οποία διαπράχθηκε στην Μάντεϊ Μάρκετ, μια λαϊκή αγορά της πόλης. Παρόμοιες ήταν οι μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο.

Η Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, θεωρείται ένα από τα προπύργια των ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με τέσσερις μαρτυρίες, μια γυναίκα μπήκε στην αγορά και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί. «Ενώ ο κόσμος προσπαθούσε να βοηθήσει τους τραυματίες, εξερράγη η δεύτερη βόμβα», είπε ο Σάνι Αντάμου, ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Είδα πολλά πτώματα», προσέθεσε.

Δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη για την επίθεση μέχρι τώρα. Πάντως, οι υποψίες στρέφονται σε μέλη της Μπόκο Χαράμ, η 5ετής εξέγερση της οποίας έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η χρήση από την οργάνωση γυναικών για τη διάπραξη επιθέσεων αυτού του είδους έχει γίνει πιο συχνή το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με έναν ακόμη αυτόπτη μάρτυρα, τον Αμπουμπάκαρ Μπέλο, έναν πωλητή στην αγορά, η δεύτερη γυναίκα φορούσε χιτζάμπ και είχε καμουφλάρει τη βόμβα που είχε ζωστεί ώστε να μοιάζει με βρέφος μέσα σε μάρσιπο. «Η γυναίκα αυτή είχε δέσει τα εκρηκτικά στο στήθος της, σαν μωρό», πρόσθεσε.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν πρόκειται να ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις τρεις βορειοανατολικές πολιτείες όπου έχει επιβληθεί εξαιτίας της εξέγερσης όταν λήξει, αυτή την εβδομάδα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, μέλη της Μπόκο Χαράμ κατέλαβαν την πόλη Ντάμασακ στην πολιτεία Μπόρνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Trust.

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες για την κατάληψή της. Οι αντάρτες πυρπόλησαν πολυάριθμα κτίρια, τα κεντρικά γραφεία της αυτοδιοίκησης αλλά και σπίτια στελεχών των τοπικών αρχών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024