Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Αναβάλλεται η παράδοση στη Ρωσία του πρώτου Μιστράλ

Γαλλία: Αναβάλλεται η παράδοση στη Ρωσία του πρώτου Μιστράλ

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει «μέχρι νεωτέρας» την παράδοση στη Ρωσία του πρώτου πολεμικού πλοίου Μιστράλ. Απογοήτευση εκφράζει η Μόσχα, η οποία δηλώνει ότι «προς το παρόν» δεν σκοπεύει να ακολουθήσει νομική δράση. Η απόφαση της Γαλλίας σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει «μέχρι νεωτέρας» την παράδοση στη Ρωσία του πρώτου πολεμικού πλοίου Μιστράλ. Η απόφαση έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Φρανσουά Ολάντ «θεωρεί πως η σημερινή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να μην επιτρέπει» την παράδοση του πολεμικού πλοίου και «εκτιμά πως πρέπει να αναβάλει μέχρι νεωτέρας» την έγκρισή του.

Η Ρωσία δεν θα προσφύγει «προς το παρόν» στη Δικαιοσύνη εναντίον της Γαλλίας, ήταν η πρώτη αντίδραση ενός ρώσου υφυπουργού Άμυνας, του Γιούρι Μπορίσοφ. «Θα περιμένουμε υπομονετικά» δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. «Προς το παρόν, δεν θα προβούμε σε καμία ενέργεια» πρόσθεσε.

Το πρώτο Μιστράλ επρόκειτο αρχικά να παραδοθεί στη Μόσχα στα μέσα Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ συμβολαίου που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2011 από τη Ρωσία και τη ναυπηγική εταιρεία DCNS επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.

Όμως ο Ολάντ, αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου να εξαρτήσει την παράδοση των πλοίων αυτών, η οποία επικρίνεται πολύ από τις χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως τις ΗΠΑ, από την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες πως η κατάπαυση του πυρός που προβλέπεται από τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ πρέπει να γίνει «πλήρως σεβαστή» στην Ουκρανία πριν προχωρήσει το Παρίσι στην παράδοση του πολεμικού πλοίου.

«Οι προϋποθέσεις για μια παράδοση δεν υπάρχουν σήμερα για προφανείς λόγους […] Θέλουμε να επιστρέψουμε στις συμφωνίες του Μινσκ» επανέλαβε πριν από την ανακοίνωση του μεγάρου των Ηλυσίων, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024