Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι καταθέσεις στην υπόθεση Μπράουν και η δικαστική συνέχεια του Φέργκιουσον

Οι καταθέσεις στην υπόθεση Μπράουν και η δικαστική συνέχεια του Φέργκιουσον

Φως στον θανάσιμο πυροβολισμό του Μάικλ Μπράουν επιχείρησε να ρίξει η εισαγγελία του Φέργκιουσον, δημοσιεύοντας τις -αποκλίνουσες μεταξύ τους- καταθέσεις σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό -χωρίς να πετυχαίνει πάντως να κατευνάσει την οργή. Παράλληλα, συνεχίζονται δύο ξεχωριστές έρευνες, μία σε βάρος του αστυνομικού και μία για τις πρακτικές που ακολουθεί γενικότερα η αστυνομία στο Φέργκιουσον.

Φως στον θανάσιμο πυροβολισμό του Μάικλ Μπράουν επιχείρησε να ρίξει η εισαγγελία του Φέργκιουσον, δημοσιεύοντας τις -αποκλίνουσες μεταξύ τους- καταθέσεις σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό. Στόχος ήταν να προλάβει την οργή στους δρόμους, πράγμα που δεν πέτυχε.

Το σώμα των ενόρκων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι έκρινε ότι δεν υπάρχει έδαφος για να απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό που πυροβόλησε θανάσιμα τον 18χρονο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν, απόφαση που πυροδότησε σχεδόν αυτοστιγμεί νέες ταραχές.

Oι καταθέσεις δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα με την απόφαση και αρκετές αποκλίνουν σε βασικά σημεία, ενώ άλλες είχαν αλλαχθεί μπροστά σε στοιχεία που προέκυπταν.

Το 12μελές σώμα των ενόρκων -τα εννέα μέλη λευκοί, και τα τρία Αφροαμερικανοί, στοιχείο που έχει τη σημασία του σε μία υπόθεση με πολύ έντονη τη φυλετική διάσταση- εξέτασε τις καταθέσεις μαρτύρων, τα στοιχεία από το σημείο της τραγωδίας και τα πορίσματα των τριών νεκροψιών που είχαν γίνει στο σώμα του Μπράουν.

Οι ένορκοι καλούνταν να αποφασίσουν εάν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να παραπεμφθεί σε δίκη ο Ντάρεν Ουίλσον, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Μπράουν στις 9 Αυγούστου. Στη διαδικασία δεν κρινόταν η ενοχή του αλλά το εάν υπάρχουν αποδείξεις που θα μπορούσαν μετέπειτα να οδηγήσουν σε τελική καταδίκη.

Ο Ουίλσον υποστήριξε ότι έδρασε φοβούμενος για τη ζωή του και εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι οι καταθέσεις μαρτύρων απέκλιναν και ορισμένες από αυτές άλλαξαν όταν έγιναν γνωστά τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Όσον αφορά τις τρεις ξεχωριστές νεκροψίες (της τοπικής αστυνομίας, των ομοσπονδιακών αρχών και την ιδιωτική για λογαριασμό της οικογένειας), τα ευρήματά τους συνέπιπταν «στους κεντρικούς τους άξονες», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη διαδικασία, ο Ουίλσον βρισκόταν στο περιπολικό όταν συνάντησε τον Μπράουν και έναν φίλο του που εκείνη την ώρα περπατούσαν στο δρόμο. Καθώς ο Ουίλσον και ο Μπράουν μιλούσαν, ο Ουίλσον πρόσεξε ότι ο Μπράουν είχε πούρα και τα ρούχα του ταίριαζαν στην περιγραφή υπόπτου κλοπής από κατάστημα που είχε αναφερθεί λίγο νωρίτερα.

Ακολούθησε διαμάχη μεταξύ τους στην πόρτα του συνοδηγού, με τον άοπλο Μπράουν να επιτίθεται στον Ουίλσον. Ο Ουίλσον πυροβόλησε δύο φορές ενώ ήταν καθισμένος στο όχημα και άλλες δέκα βγαίνοντας και κυνηγώντας τον Μπράουν.

Το αίμα του Μπράουν βρέθηκε στις δύο πόρτες της πλευράς του οδηγού, στην εξωτερική πλευρά, όπως και στο εσωτερικό της πλευράς του οδηγού. Αίμα του θύματος βρέθηκε επίσης στα ρούχα του Ουίλσον και στο όπλο του.

Το πρώτο τραύμα που υπέστη ο Μπράουν θεωρείται ότι ήταν από σφαίρα στη δεξιά παλάμη και το μοναδικό εξ επαφής. Δέχθηκε άλλους έξι πυροβολισμούς, ο τελευταίος των οποίων θεωρείται ότι ήταν εκείνος στο κεφάλι.

Το σώμα του βρέθηκε περίπου 46 μέτρα από το όχημα του Ουίλσον. Oι μαρτυρίες απέκλιναν στο εάν ο Μπράουν είχε σηκωμένα τα χέρια ψηλά όταν δεχόταν τους πυροβολισμούς.

Για να απαγγελθούν κατηγορίες στον Ουίλσον θα χρειαζόταν εννέα ψήφοι από το δωδεκαμελές σώμα των ενόρκων. Δεν προβλέπεται νομικά δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης σώματος ενόρκων, αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν βρέθηκαν εννέα μέλη να θεωρούν ότι τα στοιχεία αντικρούουν τον ισχυρισμό του Ουίλσον πως ενέργησε φοβούμενος για τη ζωή του.

Ο εισαγγελέας της κομητείας του Σεντ Λιούις Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ ανέφερε, ανακοινώνοντας την απόφαση, πως τα μέλη του σώματος των ενόρκων «έβαλαν όλη τους την ψυχή και την καρδιά στη διαδικασία» της εξέτασης των στοιχείων και καθήκον τους ήταν «να διαχωρίσουν τα γεγονότα από τις φαντασίες».

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται δύο ξεχωριστές διαδικασίες του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η πρώτη γίνεται σε βάρος του Ντάρεν Ουίλσον και εξετάζει εάν μπορεί να στοιχειοθετηθεί παραβίαση των αστικών ελευθεριών του Μάικλ Μπράουν στην εν λόγω υπόθεση. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις θεωρούν αρκετά δύσκολο να καταλήξει εναντίον του Ουίλσον αυτή η έρευνα.

Η δεύτερη έρευνα, πάλι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφορά την πρακτική που γενικότερα ακολουθούν οι αστυνομικοί στο Φέργκιουσον και εξετάζει σωρεία καταγγελιών ιδιαίτερα Αφροαμερικανών κατοίκων που μιλούν για ρατσιστική συμπεριφορά, παραβιάσεις των νομότυπων διαδικασιών αντιμετώπισης υπόπτων με βάση το φυλετικό υπόβαθρο και «στοχοποίηση» Αφροαμερικανών.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024