Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θα υπάρξει συμφωνία» λέει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί

«Θα υπάρξει συμφωνία» λέει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη πολλές διαφορές γεφυρώθηκαν και υπήρξε προσέγγιση θέσεων» δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εκφράζοντας την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις -που έλαβαν παράταση έως τον Ιούνιο του 2015- θα οδηγήσουν στην επίτευξη οριστική συμφωνίας. Σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, αλλά ο δρόμος παραμένει δύσκολος, δηλώνει την ίδια στιγμή ο Τζον Κέρι σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη πολλές διαφορές γεφυρώθηκαν και υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των θέσεων της μιας με την άλλη πλευρά» δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εκφράζοντας την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις -που έλαβαν παράταση έως τον Ιούνιο του 2015- θα οδηγήσουν στην επίτευξη οριστική συμφωνίας. Σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, αλλά ο δρόμος παραμένει δύσκολος, δηλώνει την ίδια στιγμή ο Τζον Κέρι.

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στη Βιέννη παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν επί μία εβδομάδα, οι οποίες επέτρεψαν να «διευθετηθεί η πλειονότητα των διαφορών» επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος μιλώντας στη δημόσια ιρανική τηλεόραση.

Και διαβεβαίωσε ότι «ο δρόμος αυτός θα οδηγήσει σε μία οριστική συμφωνία».

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε αποσπάσματα συνέντευξης που παραχώρησε ο Χασάν Ροχανί σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των συνομιλιών, που συνιστά αποτυχία σε σχέση με το στόχο που είχε οριστεί για οριστική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των Έξι έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε από πλευρά τους ότι το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όμως παρά τις νέες ιδέες που παρουσιάστηκαν, οι συνομιλίες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και τους επόμενους μήνες.

«Αν μπορούμε να το κάνουμε νωρίτερα, θέλουμε να το κάνουμε νωρίτερα» είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας. «Οι συνομιλίες αυτές δεν θα γίνουν πιο εύκολες απλώς και μόνο επειδή τις παρατείνουμε. Είναι δύσκολες. Ήταν δύσκολες και θα παραμείνουν» επισήμανε.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με το Ιράν για πάντα χωρίς να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, όμως υπογράμμισε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να απομακρυνθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τις τελευταίες αυτές ημέρες στη Βιέννη σημειώσαμε πραγματική και ουσιαστική πρόοδο και είδαμε να έρχονται στην επιφάνεια νέες ιδέες» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι «εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά ζητήματα στα οποία διαφωνούμε».

Παράλληλα ο Κέρι σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024