Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νομοσχέδιο-σκούπα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Βρετανία

Νομοσχέδιο-σκούπα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Βρετανία

Ένα νέο νομοσχέδιο-σκούπα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα παρουσιάσει την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή στην ασφάλειά της από τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή πριν ή μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ένα νέο νομοσχέδιο-σκούπα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα παρουσιάσει την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή στην ασφάλειά της από τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή πριν ή μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε η Μέι, στόχος της νέας νομοθεσίας θα είναι η αντιμετώπιση απειλών κυρίως από Βρετανούς που έχουν επιστρέψει από τη Συρία και το Ιράκ -όπου πολεμούσαν μαζί με ισλαμιστές μαχητές.

«Όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών μάς λένε ότι η απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο πριν ή μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τότε θα πρέπει να προσέξουμε» είπε στη διάρκεια ομιλίας της στο Λονδίνο.

Η ίδια είπε ότι μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, οπότε έχασαν τη ζωή τους 52 άτομα, περίπου 40 τρομοκρατικά σχέδια έχουν αποτραπεί.

Ανάμεσά τους ήταν σχέδια για ένοπλες επιθέσεις σε βρετανικούς δρόμους (όπως είχε γίνει στη Βομβάη), ένα σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σχέδια για συντριβή αεροπλάνων και συνωμοσίες για δολοφονία ενός βρετανού πρεσβευτή και βρετανών στρατιωτικών.

«Σχεδόν όλες αυτές οι επιθέσεις απετράπησαν» είπε η Μέι, η οποία προειδοποίησε ότι «χρειάζεται μόνο μία επιτυχημένη επίθεση» για να επιτύχουν τον στόχο τους οι τρομοκράτες.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι η βρετανική αστυνομία έχει αποτρέψει την εφαρμογή «τεσσάρων ή πέντε τρομοκρατικών σχεδίων» το 2014, έναντι μόνο ενός κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα ορίζει ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να απαγορεύουν την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους εξτρεμιστών ομιλητών, αναφέρει ο Guardian.

Παράλληλα, θα μπορεί να αποκλείει την είσοδο στη χώρα σε Βρετανούς, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες στο εξωτερικό. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπόπτων θα ακυρώνονται και τα ονόματά τους θα περιλαμβάνονται σε λίστες που θα τους απαγορεύουν να πετάξουν για διάστημα έως και δύο ετών.

Ασφαλιστικές εταιρείες θα απαγορεύεται να καλύπτουν το κόστος των λύτρων για τρομοκρατικές ενέργειες. Με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πείσει τους συγγενείς των ομήρων να μην καταβάλλουν χρήματα σε απαγωγείς.

Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τις απαγωγές για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του.

Επίσης, αξιωματικοί της αστυνομίας θα ενημερώσουν περισσότερους από 6.000 ανθρώπους σε 80 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα: σε σχολεία, πανεπιστήμια, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, σινεμά, ακόμα και αγροκτήματα, σε μία προσπάθεια να πείσουν το κοινό να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση των επιθέσεων.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγινε γνωστό ότι η αστυνομία θα έχει τη δύναμη να απαιτεί από εταιρείες που ασχολούνται με το Διαδίκτυο να της παρέχουν λεπτομέρειες που θα της επιτρέψουν να αναγνωρίζει ύποπτους τρομοκράτες και παιδόφιλους, αναφέρει το BBC.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, οι εταιρείες θα πρέπει να παραδίδουν στην αστυνομία στοιχεία για το ποιος χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο σε κάποια δεδομένη στιγμή.

Νωρίτερα φέτος, η Βρετανία αύξησε το επίπεδο της αξιολόγησης της απειλής για τρομοκρατικές ενέργειες που σχεδιάζονται σε Συρία και Ιράκ από «σημαντική» σε «πολύ σοβαρή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024