Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάσα για Ρέντσι η πρωτιά της κεντροαριστεράς σε δύο περιφέρειες

Ανάσα για Ρέντσι η πρωτιά της κεντροαριστεράς σε δύο περιφέρειες

Έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι δίνουν οι τοπικές κάλπες για τους επικεφαλής των περιφερειών Εμίλια-Ρομάνια και την Καλαβρία, με τους υποψηφίους της κεντροαριστεράς να επικρατούν με ευκολία σε ένα τοπίο διάσπασης για το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς. Απόλυτος νικητής στην κάλπη πάντως είναι η αποχή: Η εκλογική συμμετοχή υποχώρησε στο ναδίρ και στις δύο περιφέρειες, πέφτοντας κάτω από το μισό σε επίπεδα που δεν έχουν ειδωθεί ούτε στις ευρωεκλογές.

Έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι δίνουν οι τοπικές κάλπες για τους επικεφαλής των περιφερειών Εμίλια-Ρομάνια και την Καλαβρία, με τους υποψηφίους της κεντροαριστεράς να επικρατούν με ευκολία σε ένα τοπίο διάσπασης για το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς.

Απόλυτος νικητής στην κάλπη πάντως είναι η αποχή: Η εκλογική συμμετοχή υποχώρησε στο ναδίρ και στις δύο περιφέρειες, πέφτοντας κάτω από το μισό σε επίπεδα που δεν έχουν ειδωθεί ούτε στις ευρωεκλογές.

Στην Εμίλια Ρομάνια, επικρατεί ο Στέφανο Μπονατσίνι της κεντροαριστεράς με 49% και από απόσταση ακολουθεί ο Άλαν Φάμπρι της κεντροδεξιάς με 29,9% (αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας). Τρίτη έρχεται η Τζούλια Τζιβεμπερτόνι, υποψήφια του M5S του Γκρίλο, μέ 13,3%.

Ακόμη ισχυρότερη είναι η επικράτηση του κεντροαριστερού υποψηφίου στην Καλαβρία, όπου ο Μάριο Ολιβέριο εμφανίζεται στο 61,6% έναντι της Ουάντα Φέρο της κεντροδεξιάς με 23,6%. Ο κεντρώος Νίκο Ντ’ Άσκολα εμφανίζεται στο 8,6% -η Φέρο είχε την στήριξη του μπερλουσκονικού Forza Italia, ο Ντ’ Άσκολα του NCd του Αλφάνο.

Τα στοιχεία της εκλογικής συμμετοχής ωστόσο είναι εξίσου εύγλωττα: Ειδικά στην Εμίλια-Ρομάνια, στις κάλπες πήγε τελικά μόνο το 37,7% των ψηφοφόρων.

Η κάμψη είναι θεαματική σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοπικές κάλπες, οπότε και είχε φτάσει στο 68,1%. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η συμμετοχή στην περιφέρεια είχε φτάσει στο 70%.

Σε ανάλογα επίπεδα βρισκόταν η συμμετοχή και στην Καλαβρία, φτάνοντας στο 43,8% σε σύγκριση με το 59% των προηγούμενων τοπικών εκλογών. Και εδώ το ποσοστό είναι χαμηλότερο, αν και αρκετά λιγότερο, από εκείνο των πρόσφατων ευρωεκλογών (45,8%).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ματέο Ρέντσι, μέχρι πρότινος δήμαρχος Φλωρεντίας που δεν είχε δοκιμαστεί στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, είναι ο τρίτος κατά σειρά μη «άμεσα» εκλεγμένος πρωθυπουργός (μετά τον Ενρίκο Λέτα και τον Μάριο Μόντι). Έγινε αρχηγός του πρώτου μεν αλλά όχι αυτοδύναμου Δημοκρατικού Κόμματος μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η νομιμοποίησή του στην κάλπη είχε ενισχυθεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα είχε ισχυρότατη παρουσία με 40%. Η νίκη εκείνη ήταν, έστω κι έμμεσα, το πρώτο εκλογικό βάπτισμα του πυρός για τον Ρέντσι σε εθνικό επίπεδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024