Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένα χρόνο μετά συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει

Ένα χρόνο μετά συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει

Κορυφώνεται στη Βιέννη ο διπλωματικός «πυρετός» εν όψει της προθεσμίας που λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ωστόσο το κέντρο βάρος έχει ήδη μετατοπιστεί στην παράταση -για δεύτερη φορά- του διαλόγου, η οποία δεν θα έλθει χωρίς πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Ομπάμα. Η «Ομάδα 5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) έχει ξεκινήσει ήδη εσωτερικές συνομιλίες για τις πιθανές προσεγγίσεις που θα παρουσιάσει στην Τεχεράνη, αναφέρουν δυτικοί διπλωμάτες.

Κορυφώνεται στη Βιέννη ο διπλωματικός «πυρετός» εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας που λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ωστόσο το κέντρο βάρους έχει πλέον μετατοπιστεί από μία ύστατη απόπειρα συναίνεσης στην παράταση -για δεύτερη φορά- του διαλόγου με την Τεχεράνη. Παράταση, η οποία δεν θα έλθει χωρίς πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Ομπάμα.

Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η «Ομάδα των 5+1) (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) έχει ξεκινήσει ήδη εσωτερικές συνομιλίες σχετικά με τις πιθανές προσεγγίσεις που θα παρουσιαστούν στην Τεχεράνη -ένα εκ των βασικών αιτημάτων της οποίας είναι η αυτόματη άρση όλων των κυρώσεων, γεγονός το οποίο απορρίπτει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επισήμως στη Βιέννη συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη γεφύρωση των διαφορών σε επίπεδο επικεφαλής διπλωματίας των «Έξι» και του Ιράν, και οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών δεν έχουν περάσει ακόμη στο στάδιο των διαβουλεύσεων σχετικά με την παράταση, διευκρινίζουν οι διπλωματικές πηγές. Όμως είναι πλέον σαφές πως συμφωνία δεν υπάρχει.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και ομόλογοί τους Βρετανίας, Κίνας, Γερμανίας, καθώς και ο επικεφαλής διπλωματίας του Ιράν. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας.

Το ζήτημα της παράτασης είναι εξαιρετικά πολιτικό φορτισμένο ιδίως για τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Ομπάμα να καλείται να αποδείξει στο Κογκρέσο ότι υπάρχει νόημα για περαιτέρω διαπραγμάτευση και οι ιρανοί δεν μιλούν απλώς για να κερδίσουν χρόνο.

Ρεπουμπλικανοί, ακόμη και Δημοκρατικοί, στο Κογκρέσο έχουν προειδοποιήσει ότι θα πιέσουν για πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εάν η αμερικανική ομάδα διαπραγματευτών γυρίσει από τη Βιέννη χωρίς παραμέτρους που ισχυροποιούν την προσωρινή συμφωνία, η οποία χαιρετιζόταν ως ορόσημο ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει συμφωνήσει ήδη σε μία παράσταση, τον Ιούλιο, την οποία δικαιολόγησε λέγοντας ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος που με τη σειρά της δικαιολογεί τη συνέχιση των συνομιλιών έως την 24η Νοεμβρίου, επέτειο της προσωρινής συμφωνίας που «πάγωσε» μερικώς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, στην προσωρινή συμφωνία υπήρχε πρόνοια για την πρώτη παράταση. Όμως, πρόνοια για παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν του ενός έτους δεν υπάρχει, και η κυβέρνηση Ομπάμα πασχίζει τώρα να βρει πρόσθετη πρόοδο που να δικαιολογεί άλλη μία παράταση.

Η περυσινή συμφωνία της Γενεύης μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των μεγάλων δυνάμεων μεταφράστηκε ως ένα (μέτριο) βήμα προς την επιβράδυνση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για πρώτη φορά σε μία δεκαετία. Αξίωσε μεν μία σχετικά μικρή «προκαταβολή» από την Τεχεράνη ως προς τον «πυρήνα» της διαμάχης, αλλά δεν παύει να είναι ιστορικής σημασίας.

Στην πραγματικότητα άνοιξε το δρόμο για να ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση στη διαμάχη με το Ιράν που «μετρά» σχεδόν όσο και ο Ψυχρός Πόλεμος.

Σε αυτό που συμφωνούν αμερικανοί και ιρανοί αξιωματούχοι είναι ότι η κατάρρευση των συνομιλιών δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς.

Εφόσον η παράσταση συμφωνηθεί θα παραμείνει προφανώς σε ισχύ το «πάγωμα» σκέλους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο και θα επικαλεστεί ο Λευκός Οίκος ενώπιον του Κογκρέσου για να αποκρούσει πρόσθετες κυρώσεις, και θα επιτρέψει επίσης στις ΗΠΑ να επιχειρηματολογήσουν στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (με τον οποίο ο Κέρι είχε τηλεφωνική συνομιλία το Σάββατο) ότι δεν υπάρχει ανάγκη στρατιωτικής δράσης καθώς η απειλή του Ιράν είναι μικρότερη συγκριτικά με έναν χρόνο πριν.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Associated Press ανέφεραν πως εφόσον συμφωνηθεί η παράσταση των διαπραγματεύσεων μία πιθανή ημερομηνία θα ήταν η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σκοπεύει να επιστρέψει στην Ευρώπη για προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης στο Λονδίνο.

Το αδιέξοδο επικεντρώνεται στο βαθμό μείωσης του εμπλουτισμού ουρανίου που επιζητά η Δύση, του αριθμού των φυγόκεντρων και την πορεία της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Τζέρεμι Μπόουεν, αναλυτής επί θεμάτων Μέσης Ανατολής, μεταδίδει από την Βιέννη ότι με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα οι διπλωμάτες δεν έχουν κατορθώσει να φθάσουν κοντά σε ολοκληρωμένη συμφωνία. Αντίθετα επικεντρώνονται σε συμφωνία επί εγγράφου, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα ορίζει τις παραμέτρους μίας μελλοντικής συμφωνίας.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024