Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν απέδωσε η πίεση Μπάιντεν προς την Τουρκία για το χαλιφάτο

Δεν απέδωσε η πίεση Μπάιντεν προς την Τουρκία για το χαλιφάτο

Χωρίς ξεκάθαρο αποτέλεσμα ως προς την αλλαγή στάσης της Τουρκίας έναντι της συμμαχίας που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος έληξαν οι επαφές του αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντησή τους ήταν μαραθώνια, διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες, αλλά δεν υπήρξε ορατή πρόοδος.

Χωρίς ξεκάθαρο αποτέλεσμα ως προς την αλλαγή στάσης της Τουρκίας έναντι της συμμαχίας που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, έληξαν οι επαφές του αμερικανού αντιπροέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντησή τους ήταν μαραθώνια, διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος.

Οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν ο καθένας να κάνει από μια δήλωση, χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος για το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, που εκτίμησε ότι είναι «πληρέστερες και ισχυρότερες» από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αναπτύσσονται πάνω στις κοινές αξίες, τα κοινά συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό και προσαρμόζονται στις νέες στρατηγικές συνθήκες» ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν εκ νέου στην «αμοιβαία δέσμευση να εγγυηθούμε την άμυνα και την ασφάλειά μας, ως σύμμαχοι στους κόλπους του NATO».

Πιο συγκεκριμένος, ο Μπάιντεν είπε ότι συζήτησε με τον οικοδεσπότη του «μια σειρά ερωτημάτων και επιλογών» όσον αφορά την κρίση στη Συρία, περιλαμβανομένων «της ενίσχυσης της συριακής αντιπολίτευσης και μιας μεταβίβασης της εξουσίας».

«Η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη» πρόσθεσε.

Παρά τις δηλώσεις σε φιλικό κλίμα έπειτα από εβδομάδες έντασης, οι στρατηγικές των δύο χωρών συνεχίζουν να εμφανίζονται διαφοροποιημένες.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η Τουρκία αρνείται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις των Κούρδων που προασπίζονται το Κομπάνι.

Υπό την πίεση των συμμάχων της, η Άγκυρα περιορίστηκε να εγκρίνει τη διέλευση προς το Κομπάνι μέσω της επικράτειάς της περίπου 150 Πεσμεργκά του Ιράκ.

Ο «διαβρωτικός» χαρακτήρας της εξουσίας

Το «διαβρωτικό» χαρακτήρα που έχει η συγκέντρωση των εξουσιών στην ηγεσία μίας χώρας, επισήμανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του, νωρίτερα, στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι Πατέρες του Έθνους μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο Μπάιντεν, ενώπιον αντιπροσώπων της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

Η αναφορά του Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν «μετρά» 11 χρόνια στην πρωθυπουργία και πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια.

Ο Μπάιντεν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία διαβεβαιώνοντας ότι δεν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να προβεί σε «προσηλυτισμό».

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης» επέμεινε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024