Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες στο περιθώριο διαδήλωσης κατά της λιτότητας

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες στο περιθώριο διαδήλωσης κατά της λιτότητας

Σοβαρά επεισόδια με 12 τραυματίες στιγμάτισαν τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης: φωτιές, κατεστραμμένα Ι.Χ. ζημιές σε καταστήματα, πέτρες κατά των αστυνομικών, αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών. 

Επεισόδια με 12 τραυματίες στιγμάτισαν τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, οι τραυματίες είναι 12, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και αστυνομικοί.

Ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ρίχνοντας πέτρες. Οι αστυνομικοί απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού.

Αρκετά Ι.Χ. οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε καταστήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, που διοργάνωσαν την κινητοποίηση σε συνεργασία με κόμματα της αριστεράς και άλλες ενώσεις, έως και 130.000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών.

Τα συνδικάτα χαιρέτισαν την «ιστορική» κινητοποίηση, που ξεπέρασε σε συμμετοχή τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας, το 2011 και το 2013.

«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος» δήλωσε η επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλιστών Λορέτ Όνκελινξ.

Το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί συμβούλιο υπουργών σε στενή σύνθεση, στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα.

Η διαδήλωση αυτή είναι το προοίμιο της αντεπίθεσης που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δισ. ευρώ, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση συνασπισμού του Σαρλ Μισέλ.

Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη γενική, εθνική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

Το έτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 από το 2013.

Ο Σαρλ Μισέλ, 38 ετών, που ορκίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ετέθη επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχει μόνο ένα γαλλόφωνο κόμμα, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024