Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπόκο Χαράμ: Παντρέψαμε τις μαθήτριες, δεν υπάρχει εκεχειρία

Μπόκο Χαράμ: Παντρέψαμε τις μαθήτριες, δεν υπάρχει εκεχειρία

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία με τη νιγηριανή κυβέρνηση. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής διαπραγμάτευσης. Στο ίδιο βίντεο, ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ είπε ότι οι μαθήτριες που είχαν απαχθεί τον Απρίλιο έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και έχουν παντρευτεί.

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία με τη νιγηριανή κυβέρνηση.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής διαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέφερε επίσης στο βίντεο ότι οι 219 μαθήτριες που απήχθησαν τον Απρίλιο από το χωριό Τσιμπόκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και έχουν παντρευτεί.

Ο Σεκάου ισχυρίστηκε ότι η οργάνωσή του κρατά όμηρο έναν γερμανό πολίτη, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής τον Ιούλιο στην πολιτεία Ανταμάουα, επίσης στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Ο στρατός και η προεδρία της Νιγηρίας είχαν ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για εκεχειρία με τη Μπόκο Χαράμ, η οποία προβλέπει και την απελευθέρωση των μαθητριών.

Ωστόσο, τα βίαια επεισόδια δεν σταμάτησαν, ενώ έχουν σημειωθεί και πολλές απαγωγές, κυρίως στα βορειοανατολικά, επίκεντρο της ισλαμιστικής εξέγερσης εξαιτίας της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι τα πέντε τελευταία χρόνια.

Από την αρχή η ανακοίνωση περί εκεχειρίας έγινε δεκτή με σκεπτικισμό, καθώς τη Μπόκο Χαράμ εκπροσωπούσε ένα πρόσωπο που ήταν άγνωστο σε όλους, με το όνομα Ντανλάντι Αχμάντου.

Η νιγηριανή κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ισλαμιστική οργάνωση στο γειτονικό Τσαντ.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Μπόκο Χαράμ, ο Σεκάου δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τον Αχμάντου. «Δεν έχουμε υπογράψει εκεχειρία με κανέναν […], δεν έχουμε διαπραγματευτεί με κανέναν […] Είναι ένα ψέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν διαπραγματευόμαστε. Τι συμφέρον έχουμε από τις διαπραγματεύσεις; Ο Αλλάχ μας είπε να μην το κάνουμε», συνεχίζει.

Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες ο Σεκάου αναφέρεται στην τύχη των μαθητριών που απήχθησαν από το Τσιμπόκ, σε αυτό το βίντεο που διαρκεί 12 λεπτά.

«Δεν ξέρετε ότι οι περισσότερες από 200 μαθήτριες του Τσιμπόκ έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ; Έχουν απομνημονεύσει δύο κεφάλαια του Κορανιού», αναφέρει.

Στο παρελθόν είχε απειλήσει να πουλήσει τα κορίτσια και να τις κάνει σεξουαλικές σκλάβες, όμως είχε αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο να τις ανταλλάξει με ισλαμιστές κρατούμενους.

Στο βίντεο ο Σεκάου λέει ξεσπώντας σε γέλια: «Τις παντρέψαμε όλες, βρίσκονται στις συζυγικές τους εστίες».

Σύμφωνα με μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η Μπόκο Χαράμ κρατά περισσότερες από 500 γυναίκες και κορίτσια και οι αναγκαστικοί γάμοι είναι μια συνηθισμένη πρακτική στις τάξεις της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024