Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στρατιά ξένων μαχητών στις τάξεις των τζιχαντιστών βλέπει ο ΟΗΕ

Στρατιά ξένων μαχητών στις τάξεις των τζιχαντιστών βλέπει ο ΟΗΕ

Μία λεγεώνα ξένων πρωτοφανούς κλίμακας, από πάνω από 80 χώρες, θεωρεί ο ΟΗΕ ότι έχουν πάει στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις της τζιχαντιστικής ISIS: Αναφορά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, γνώση των οποίων επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, υπολογίζει σε 15.000 τους μαχητών από τρίτες χώρες. Η αποδυνάμωση άλλων ισλαμιστικών ομάδων, με πρώτη την Αλ Κάιντα, αλλά ακόμη και η αίγλη της κήρυξης του «χαλιφάτου» έχουν ενισχύσει το ρεύμα στο νέο σχήμα, που έχει καταλήξει να ελέγχει πλέον εδάφη μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη.

Μία λεγεώνα ξένων πρωτοφανούς κλίμακας, από πάνω από 80 χώρες, θεωρεί ο ΟΗΕ ότι έχουν πάει στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις της τζιχαντιστικής ISIS: Αναφορά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, γνώση των οποίων επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, τοποθετεί τον αριθμό των μαχητών από τρίτες χώρες σε 15.000.

Η αποδυνάμωση άλλων ισλαμιστικών ομάδων, με πρώτη την Αλ Κάιντα, αλλά ακόμη και η αίγλη της κήρυξης του «χαλιφάτου» έχουν ενισχύσει το ρεύμα στο νέο σχήμα, που έχει καταλήξει να ελέγχει πλέον εδάφη μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη.

O βρετανικός Guardian επικαλείται γνώση αναφοράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που μιλά για «πρωτοφανούς κλίμακας» συρροή ξένων μαχητών στην ISIS. Ο αριθμός τους, υποστηρίζει, φτάνει τις 15.000 και η προέλευσή τους είναι από κάθε πιθανό και απίθανο μέρος -από τις μουσουλμανικές χώρες της μέσης ανατολής μέχρι τη Γαλλία και ακόμη και τις Μαλδίβες.

Σε ορισμένες από αυτές, προηγουμένως δεν είχαν καν παρουσία ή απήχηση ομάδες όπως η Αλ Κάιντα. «Οι αριθμοί τους από το 2010 και μετά είναι πολλαπλάσιοι του συνολικού αριθμού ξένων τρομοκρατών μεταξύ 1990 και 2010, και αυξάνονται» τονίζει η έκθεση.

Η έκθεση κατηγοριοποιεί στην ίδια ιδεολογική πλατφόρμα την Αλ Κάιντα με την ISIS και τις περιφερειακές της τζιχαντιστικές οργανώσεις, αλλά δεν παραλείπει να σημειώσει τις διαφορές τους: Η δράση της ISIS παραμένει περιορισμένη εκτός των θερμών περιοχών και οι επιθέσεις σε ξένους στόχους παραμένουν προς το παρόν ελάχιστες, αλλά ο δυνητικός κίνδυνος για τις ξένες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερος με την επιστροφή των ξένων μαχητών στις χώρες προέλευσής τους.

Διαφορά εντοπίζεται επίσης και σε ένα, φαινομενικά δευτερεύον αρχικά, σημείο. Η ISIS έχει πολύ δραστήρια και ευέλικτη δράση στα κοινωνικά δίκτυα, που ξεκινά από τη ευρεία βάση των απλών «συμπαθούντων» και φτάνει μέχρι τα φρικτά βίντεο των εκτελέσεων ως «σίριαλ».

Το σημείο αυτό, τονίζεται, υποδεικνύει μία πιο χαλαρή και σχετικά αποκεντρωμένη οργανωτική δομή, που όμως γίνεται ελκυστική λόγω της ευελιξίας της προς υποψήφιους μικρότερων ηλικιών που αντλούνται από ευρύτερη διεθνή βάση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024