Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο «προσφέρεται» ως μεταβατικός ηγέτης

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο «προσφέρεται» ως μεταβατικός ηγέτης

Μετά τη διάλυση της Βουλής στην Μπουρκίνα Φάσο (θεσμικά και... κυριολεκτικά, με κάψιμο τμήματός της από διαδηλωτές), ο πρόεδρος της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ «προσφέρθηκε» να αναλάβει την ηγεσία της χώρας υπό το μεταβατικό σχήμα -αρνούμενος ουσιαστικά να παραιτηθεί. O στρατός έχει πάρει ουσιαστικά τα ηνία της χώρας ενώ ο Κομπαορέ ανέφερε ότι ξεκινά συνομιλίες με την αντιπολίτευση για το μεταβατικό σχήμα, με στόχο τη διενέργεια εκλογών εντός 12μήνου.

Μετά τη διάλυση της Βουλής στην Μπουρκίνα Φάσο (θεσμικά και… κυριολεκτικά, με κάψιμο τμήματός της από διαδηλωτές), ο πρόεδρος της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ «προσφέρθηκε» να αναλάβει την ηγεσία της χώρας υπό το μεταβατικό σχήμα -αρνούμενος ουσιαστικά να παραιτηθεί.

O στρατός έχει πάρει ουσιαστικά τα ηνία της χώρας ενώ ο Κομπαορέ ανέφερε ότι ξεκινά συνομιλίες με την αντιπολίτευση για το μεταβατικό σχήμα, με στόχο τη διενέργεια εκλογών εντός 12μήνου.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις της Πέμπτης, με πυρπόληση της Βουλής από διαδηλωτές που εμπόδισαν την ψηφοφορία που θα έδινε στον Κομπαορέ τη δυνατότητα να διεκδικήσει και νέα θητεία (έπειτα από 27 χρόνια στην ηγεσία) και την επιβολή έκτακτων μέτρων από τον στρατό, ο πρόεδρος ήταν άφαντος και οι εικασίες για τι θα έκανε ή ακόμη και πού βρισκόταν οργίαζαν.

Τελικά, εμφανίστηκε για σύντομο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από τηλεόραση και ραδιόφωνο και «προσφέρθηκε» να μείνει ως μεταβατικός πρόεδρος μέχρι τη διενέργεια εκλογών και να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία το μέγιστο για 12 μήνες.

Ο στρατηγός δεν είχε διευκρινίσει ποιος θα ηγείτο της μεταβατικής κυβέρνησης -είχε περιοριστεί μόνο στο ότι θα συγκροτηθεί «κατόπιν διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα» και ότι η «επιστροφή στη συνταγματική τάξη αναμένεται να γίνει σε λιγότερους από 12 μήνες».

Το πώς θα αντιμετωπίσουν η αντιπολίτευση (ή ακόμη και ο στρατός) τον Κομπαορέ μένει να φανεί, την ώρα που το κλίμα απέναντί του στον δρόμο δεν είναι καθόλου ευνοϊκό.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι ταραχές, μετά την πυρπόληση του Κοινοβουλίου, επεκτάθηκαν βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο κυβερνητικά κτίρια αλλά και σπίτια και επιχειρήσεις υπουργών και συγγενών του Κομπαορέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024