Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σε συμφωνία για το φυσικό αέριο κατέληξαν Ουκρανία – Ρωσία – ΕΕ

Σε συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσαν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters, ενώ και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, επικαλούμενο πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία.

«Φαίνεται πως έχουμε συμφωνία» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σύντομο σχόλιο προς τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η Ουκρανία θα κληθεί να καταβάλει στη Ρωσία 378 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και 365 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ο ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του αυτή τους αριθμούς τους οποίους ανακοίνωσε νωρίτερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Μιλώντας ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, ο Γιατσενιούκ ανέφερε πως η θέση του Κιέβου στις τριμερείς διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι πως η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι 378 δολάρια στα τέλη του 2014 και να μειωθεί στα 365 το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αποπληρώσει τις οφειλές του για το αέριο που έχει ήδη προμηθευτεί αμέσως μόλις συναφθεί μια συμφωνία με τη Μόσχα.

Ένα ποσό ύψους 1,45 δισεκ. δολαρίων θα καταβληθεί αμέσως, ενώ ένα επιπλέον ποσό 1,65 δισεκ. δολαρίων θα αποπληρωθεί ως το τέλος του έτους, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ακόμη, ο Γιατσενιούκ ανέφερε ότι το Κίεβο ζητεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στην αποπληρωμή του ποσού αυτού.

Ο ίδιος είπε ότι θα μιλήσει για το θέμα με την γερμανίδα καγκελάριο.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ανακοινώσει: «Προετοιμάστηκαν από κοινού έγγραφα τα οποία παρουσιάζουν τα σημεία συμφωνίας», λέγοντας ότι τα έγγραφα βρίσκονταν σε Μόσχα και Κίεβο, προκειμένου να εγκριθούν.

Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα και το Κίεβο ενδέχεται να υπογράψουν εντός της ημέρας τη συμφωνία για το φυσικό αέριο αν ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα.

Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να ξεκινήσουν εκ νέου οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου καθώς μπαίνει ο χειμώνας, απέτυχαν την Τετάρτη, καθώς οι διαπραγματευτές από τη ρωσική πλευρά φέρεται να ζήτησαν ισχυρότερες δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλυφθούν οι ενεργειακές προπληρωμές του Κιέβου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024