Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκηνές που θυμίζουν Ιντιφάντα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Σκηνές που θυμίζουν Ιντιφάντα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Παλαιστινιακό μετά (και) την απόπειρα δολοφονίας ισραηλινού ακροδεξιού ακτιβιστή: οι ισραηλινές αρχές απέκλεισαν πλήρως στην πρόσβαση στο Όρος του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ στα αραβικά), ιερό τόπο αμφότερων εβραίων και μουσουλμάνων, για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια. Οργισμένη αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς με τον Μαχμούντ Αμπάς να δηλώνει ότι η απόφαση ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου». Συγκρούσεις στους δρόμους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Παλαιστινιακό μετά την απόπειρα δολοφονίας ισραηλινού ακροδεξιού ακτιβιστή: εν μέσω της έντασης οι ισραηλινές αρχές απέκλεισαν πλήρως στην πρόσβαση στο Όρος του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ στα αραβικά), ιερό τόπο αμφότερων εβραίων και μουσουλμάνων, για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια. Οργισμένη αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς με τον Μαχμούντ Αμπάς να δηλώνει ότι η απόφαση ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει «μέχρι νεωτέρας» για λόγους ασφαλείας την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του γεννημένου στις ΗΠΑ εβραίου εποίκου Γεχούντα Γκλικ και τον μετέπειτα θάνατο παλαιστίνιου υπόπτου για την επίθεση από πυρά της αστυνομίας.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Γεχούντα Γκλικ -ακροδεξιός ισραηλινός στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για να επιτρέπεται στους Εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού- τραυματίστηκε σε ένοπλη επίθεση που δέχθηκε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο 48χρονος Γκλικ νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση έχοντας δεχτεί τέσσερις πυροβολισμούς.

Ο δράστης είχε διαφύγει, αλλά μερικές ώρες αργότερα η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι ενός παλαιστίνιου υπόπτου -του πρόσφατα αποφυλακισθέντα Μοατέζ Χιτζάζι- ο οποίος και έπεσε νεκρός στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.

Πλήθη νεαρών παλαιστινίων κατέκλυσαν τους δρόμους κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Μοατέζ Χιτζάζι βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Έσπασαν πλάκες και τούβλα και επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα. Οι συμπλοκές κράτησαν περισσότερο από οκτώ ώρες.

«Τα πράγματα δεν είναι καλά. Όλοι είναι εξαγριωμένοι. Η κατάσταση γίνεται σαν μία νέα Ιντιφάντα» δήλωσε 65χρονος παλαιστίνιος περπατώντας στα αποκαΐδια των συγκρούσεων, παραπέμποντας στις σκηνές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στα τέλη του 1980 όταν οι παλαιστίνιοι εξεγέρθηκαν για πρώτη φορά κατά της ισραηλινής κατοχής.

Στον απόηχο της έντασης, το ισραηλινό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και η αστυνομία της Ιερουσαλήμ προχώρησαν στον αποκλεισμό «μέχρι νεωτέρας» της πρόσβασης στο Όρος του Ναού, όπως το αποκαλούν οι εβραίοι ή Χαράμ αλ-Σαρίφ για τους μουσουλμάνους.

Το Χαράμ αλ-Σαρίφ βρίσκεται στην καρδιά του αραβικού τομέα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και η προσευχή επιτρέπεται μόνο στους μουσουλμάνους. Στο νότιο τμήμα του βρίσκεται το τέμενος Αλ-Ακσά, ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα κα τη Μεδίνα.

Οι εβραίοι επιτρέπεται να επισκεφθούν το Όρος του Ναού, ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, αλλά όχι να προσευχηθούν ή να πραγματοποιήσουν θρησκευτικές τελετές.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το κλείσιμο του Όρους του Ναού συνιστά κήρυξη πολέμου για τους παλαιστίνιους και τους μουσουλμάνους. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος μιλά για επικίνδυνη πράξη και ευθεία πρόκληση, αιτία έντασης και αστάθειας.

Από πλευράς του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Αμπάς ότι ενθαρρύνει και υποδαυλίζει τις ταραχές στην Ιερουσαλήμ, δίνοντας επίσης εντολή για την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών ενισχύσεων στην Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του πλαισίου που θα επιτρέψει στους εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού, όπως ζητούν οι εθνικιστές, περιλαμβανομένου του Γεχούντα Γκλικ.

Ο πυροβολισμός του Γκλικ ήλθε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου έχουν αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα οι συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινίων και δυνάμεων ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα σε σκηνή που θύμισε το παρελθόν παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητό του επάνω σε στάση τραμ παρασύροντας στο θάνατο ένα βρέφος και μία τουρίστρια από τον Ισημερινό.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά μετά την απαγωγή και δολοφονία παλαιστίνιου έφηβου στις αρχές Ιουλίου. Το έγκλημα σημειώθηκε δύο ημέρες αφότου εντοπίστηκαν οι σοροί των τριών ισραηλινών εφήβων που είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στα μέσα Ιουνίου.

Η ένταση επικεντρώνεται στη συνοικία Σιλουάν στα νότια της Παλιάς Πόλης. Οργανώσεις εβραίων εποίκων έχουν αποκτήσει περισσότερα από 20 κτίρια στην περιοχή με την πάροδο των ετών, περιλαμβανομένων εννέα τους τελευταίους τρεις μήνες. Στα κτίρια έχουν μεταφέρει οικογένειες εβραίων εποίκων, σε μία απόπειρα αύξησης του αριθμού των εβραίων στην περιοχή.

Σήμερα περίπου 500 έποικοι κατοικούν ανάμεσα σε 40.000 παλαιστινίους.

Η διαδικασία αυτή, σε συνδυασμό με την ένταση γύρω από το Όρος του Ναού, ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού και τρίτη ιερότερη τοποθεσία του Ισλάμ, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους στην πιο τεταμένη ατμόσφαιρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία -από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα το 2000.

Βασίλης Ψυχογιός – Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024