Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιβραδύνεται η εξάπλωση του Έμπολα στη Λιβερία

Επιβραδύνεται η εξάπλωση του Έμπολα στη Λιβερία

Ο ρυθμός εξάπλωσης του Έμπολα παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης στη Λιβερία -τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία- ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιώντας πάντως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του Έμπολα παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης στη Λιβερία -τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία- ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιώντας πάντως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί.

Ο αριθμός νέος κρουσμάτων μειώθηκε στη Λιβερία, όπως και η εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών, που αναθεωρήθηκε σε 300 λιγότερους σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση του ΠΟΥ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αφήσει αμετάβλητο τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα, στους 4.922, σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατά τον ΠΟΥ, η εξέλιξη αυτή, αν και δεν σημαίνει το τέλος της κρίσης, δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίζουν να αποδίδουν.

ΗΠΑ: Σε απομόνωση οι στρατιώτες που επιστρέφουν από τη Δ.Αφρική

Σε απομόνωση θα τίθενται -με απόφαση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ- όσοι αμερικανοί στρατιώτες επιστρέφουν από τη Δυτική Αφρική, όπου συμμετείχαν σε αποστολές αντιμετώπισης του Έμπολα.

Ο Τσακ Χέιγκελ ενέκρινε την Τετάρτη την πρόταση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που ορίζει ότι οι στρατιώτες θα τίθενται σε απομόνωση 21 ημερών μόλις επιστρέφουν από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον ιό του Έμπολα.

Πρόκειται για κίνηση που ξεπερνά τα μέτρα προφύλαξης που πρότεινε η κυβέρνηση Ομπάμα, αν και ο αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει πως θεωρεί ότι η κατάσταση στον στρατό είναι διαφορετική από εκείνη των πολιτών, κυρίως επειδή οι στρατιώτες δεν βρίσκονται στη Δυτική Αφρική από επιλογή τους.

Περίπου 1.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Λιβερία και τη Σενεγάλη, συνδράμοντας στις προσπάθειες να καταπολεμηθεί ο ιός.

Ο Χέιγκελ ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο να του παρουσιάσει μέσα σε 15 ημέρες ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής του μέτρου, το οποίο ο ίδιος αποκάλεσε «ελεγχόμενη παρακολούθηση».

Μετά από 45 ημέρες το μέτρο θα επανεξεταστεί.

Ήδη ορισμένοι στρατιώτες έχουν τεθεί σε απομόνωση σε στρατιωτική βάση στην Ιταλία.

Στο μεταξύ η Κέισι Χίκοξ, η Αμερικανίδα νοσοκόμα που βρέθηκε αρνητική στον ιό Έμπολα αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ από τη δυτική Αφρική, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των περιορισμών που της έχει θέσει η πολιτεία του Μέιν και ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι της σε καραντίνα ως τις 10 Νοεμβρίου.

«Αν δεν αρθούν μέχρι την Πέμπτη οι περιορισμοί που μου επιβλήθηκαν από την πολιτεία του Μέιν, θα προσφύγω στο δικαστήριο για να πολεμήσω για την ελευθερία μου» δήλωσε η Χίκοξ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η Χίκοξ, που είχε μεταβεί στη Σιέρα Λεόνε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές όταν έφθασε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, και, αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, την μετέφεραν σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο σπίτι της στο Φορτ Κεντ του Μέιν όπου τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα.

Η νοσοκόμα επέκρινε σφοδρά τους νέους κανονισμούς της πολιτείας Μέιν, βάσει των οποίων θα πρέπει να παραμείνει απομονωμένη στο σπίτι της επί 21 ημέρες, επισημαίνοντας ότι είναι «σοκαρισμένη» από τους περιορισμούς αυτούς, τους οποίους χαρακτήρισε αντισυνταγματικούς και ασύμβατους με την επιστήμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024