Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Μπάνκσι του Ντονέτσκ» ζωγραφίζει τα βασανιστήρια του

Ο «Μπάνκσι του Ντονέτσκ» ζωγραφίζει τα βασανιστήρια του

Ένας διάσημος Ουκρανός καλλιτέχνης του γκράφιτι συνελήφθη και ανακρίθηκε από τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις του Ντόνετσκ. Όταν απελευθερώθηκε, αποτύπωσε σε χαρτί τα βασανιστήρια που υπέστη.

Τον αποκαλούν «Μπάνκσι του Ντονέτσκ». Είναι ο Ουκρανός Σεργκέι Ζαχάροφ και με τις εικαστικές δημιουργίες και τα γκραφίτι του έχει προκαλέσει την οργή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Κι όχι μόνον αυτό: ο νεαρός γκραφιτάς, με τα προκλητικά του εικαστικά δημιουργήματα, βάζει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, καθώς έχει ήδη συλληφθεί δυο φορές από τους αυτονομιστές, έχει ανακριθεί κι έχει βασανιστεί ανελέητα επειδή απλώς… ζωγράφιζε στους τοίχους της γενέτειράς του.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν έξω από ένα κτίριο του Ντονέτσκ εμφανίστηκε ένα γκραφίτι του Ζαχάροφ, που απεικόνιζε τον στρατιωτικό ηγέτη των αυτονομιστών, Ιγκορ Στρέλκοφ, να κρατάει ένα περίστροφο στο κεφάλι του κι από κάτω να φιγουράρει το πασίγνωστο διαφημιστικό σλόγκαν «Just Do It», δηλαδή «Καν’ το!».

Σύντομα η εικόνα έκανε το γύρο των κοινωνικών δικτύων και έγινε το εικαστικό σύμβολο της αντίστασης των Ουκρανών.

Λίγες μέρες μετά, οπλισμένοι άντρες εισέβαλαν στο στούντιο του Ζαχάροφ και τον συνέλαβαν. Τον μετέφεραν στο κτίριο των Μυστικών Υπηρεσιών της πόλης, κι αφού πρώτα τον ρώτησαν αν έκανε το επίμαχο γκραφίτι, τον υπέβαλλαν σε όλων των ειδών τα βασανιστήρια.

Τρεις εβδομάδες κράτησε το μαρτύριο του: «για δέκα συνεχόμενες ημέρες με ξυλοκοπούσαν. Με χτυπούσαν στο κεφάλι και στα πλευρά με βαριά κι αιχμηρά αντικείμενα. Στη μέση της νύχτας, ένας από τους μεθυσμένους φύλακες έπαιρνε εμένα και μερικούς ακόμη αιχμαλώτους και μας πήγαινε σε ένα άλλο κτίριο, όπου μας έδερνε μέχρι τελικής πτώσεως. Κάποια στιγμή, μου έβαλαν το πιστόλι στο κρόταφο μου και μου είπαν να προετοιμαστώ να πεθάνω, ενώ λίγο μετά ένας άλλος στρατιώτης έβαλε ένα μαχαίρι στο αυτί μου απειλώντας να μου το κόψει», λέει σε συνέντευξη του στο περιοδικό Foreign Policy.

Στα τέλη Αυγούστου ο καλλιτέχνης αποφυλακίστηκε, και αποφάσισε να φύγει από το Ντονέτσκ, όμως όλα του τα έγγραφα και η ταυτότητα του βρίσκονταν ακόμη στο κτίριο των Μυστικών Υπηρεσιών. Ο Ζαχάροφ γύρισε για να τα πάρει, αλλά οι αυτονομιστές τον συνέλαβαν ξανά και τον κράτησαν έγκλειστο για ακόμη ένα μήνα.

Πλέον, ο Ουκρανός εικαστικός δεν ζει στο Ντονέτσκ: πήρε τη σύντροφο του και έφυγαν για το Κίεβο. Και αφιέρωσε τις πρώτες μέρες μετά την απελευθέρωση του στην ζωγραφική αποτύπωση των βασανιστηρίων που υπέστη από τους φιλορώσους στρατιώτες.

Όπως λέει, η επιστροφή στην καθημερινότητα δεν ήταν εύκολη υπόθεση: «πλέον, μου είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσω. Ωστόσο, μπορώ να σκεφτώ πιο καθαρά τι ακριβώς συνέβη στη χώρα μου και σε εμένα προσωπικά».

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024