Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τζιχαντιστές στο Κομπάνι

Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τζιχαντιστές στο Κομπάνι

Τζιχαντιστές κάνουν χρήση χημικών όπλων στο Κομπάνι της Συρίας, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Ανησυχίες έχουν εκφραστεί ότι μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα μπορούσε να έχει πέσει στα χέρια τζιχαντιστών.

Τζιχαντιστές κάνουν χρήση χημικών όπλων στο Κομπάνι της Συρίας, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ο δημοσιογράφος του BBC Γκινέι Γιλντίζ στον λογαριασμό του στο Twitter ανήρτησε φωτογραφίες με πληγές που παραπέμπουν σε επίθεση με χλώριο.

«Οι φωτογραφίες παραπέμπουν σε αέριο χλώριο. Είναι ένα απλό αέριο που προκαλεί περισσότερο φόβο παρά θανάτους» έγραψε.

Επίσης, γιατρός που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Bild έκανε λόγο για επιθέσεις με χημικά όπλα. «Έχω φροντίσει πολλά θύματα που δέχθηκαν επίθεση με χημικά όπλα» λέει ο Ουαλίτ Ομάρ, γιατρός στο Κομπάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον οκτώ άμαχοι έχουν πληγές που συνάδουν με επίθεση με χημικά. «Πέντε άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο και ένα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση» είπε ο γιατρός, μιλώντας τηλεφωνικά στην Bild.

«Τα θύματα είχαν κάψιμο ή βλάβη στα μάτια και τη μύτη, ερυθρότητα και κνησμό, ενώ αντιμετώπιζαν και αναπνευστικά προβλήματα» δήλωσε ο γιατρός, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο μόνος που έχει απομείνει στο Κομπάνι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από επίθεση στα ανατολικά της πόλης, πολλοί ήταν αυτοί που παραπονέθηκαν για ζαλάδα.

Δείτε τις φωτογραφίες. Προσοχή σκληρό περιεχόμενο

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποστολή 200 πεσμεργκά, μέσω της Τουρκίας στο Κομπάνι για να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύροι ακτιβιστές: Τουλάχιστον 553 οι νεκροί από τις επιδρομές

Οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν προκαλέσει τον θάνατο 553 ανθρώπων σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Αμπντελραχμάν διευκρίνισε ότι μεταξύ των 553 περιλαμβάνονται 464 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, 57 μαχητές του Μετώπου αλ-Νόσρα (της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα) και 32 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και πέντε γυναίκες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νεκρών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ-Νόσρα δεν είναι Σύροι, αναφέρουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου.

Ο απολογισμός αφορά το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές. Τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού επικεντρώθηκαν στις συριακές επαρχίες του Χαλεπίου, του Ντέιρ Αλ-ζορ, του Ιντλιμπ, της Ράκα και του αλ-Χασάκαχ.

Οι επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν ως κύριο στόχο την ανάσχεση της προώθησης των δυνάμεων των τζιχαντιστών προς την συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, την οποία υπερασπίζονται οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας.

Σφοδρές μάχες στο Κομπάνι

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, σφοδρές μάχες σημειώνονται στο Κομπάνι στη Συρία, όπου τζιχαντιστές και κούρδοι μαχητές πολεμούν για τον έλεγχο της πόλης.

Κουρδικές πηγές δήλωσαν στο BBC Arabic ότι το Ισλαμικό Κράτος ανακατέλαβε έναν λόφο στρατηγικής σημασίας, 4 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι τζιχαντιστές σφυροκοπούν θέσεις Κούρδων και έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στο κέντρο της πόλης.

Κούρδοι της Συρίας δήλωσαν στο BBC ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησαν επιθέσεις τη νύχτα της Τετάρτης από τα νότια και τα ανατολικά τμήματα της πόλης, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο του κέντρου του Κομπάνι.

Οι μάχες συνεχίστηκαν το πρωί της Πέμπτης.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024