Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέλσον Χαντ: Ο τεξανός κροίσος που πέθανε χωρίς να αφήσει τίποτα

Νέλσον Χαντ: Ο τεξανός κροίσος που πέθανε χωρίς να αφήσει τίποτα

Η ιστορία του Νέλσον Μπάνκερ Χαντ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για κάποια περίοδο υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Τέξας και ένας από τους πλουσιότερους του κόσμου με περιουσία που έφτανε τα 16 δισ. δολάρια. Πέθανε όμως χωρίς περιουσία στα 86 του, πάσχοντας από Αλτσχάιμερ.

Η ιστορία του Νέλσον Μπάνκερ Χαντ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για κάποια περίοδο υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Τέξας και ένας από τους πλουσιότερους του κόσμου με περιουσία που έφτανε τα 16 δισ. δολάρια. Πέθανε όμως χωρίς περιουσία στα 86 του, πάσχοντας από Αλτσχάιμερ.

Γεννήθηκε το 1928 σε μια από τις πιο γνωστές οικογένειες των «βαρόνων του πετρελαίου» στην πολιτεία του Τέξας.

Στην οικογενειακή επιχείρηση μπήκε από νωρίς και ο γιος του. Οι πρώτες απόπειρες για «μπίζνες» έγιναν στο Πακιστάν και στη Σαουδική Αραβία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Λιβύη, όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την περιουσία του. Και το κατάφερε. Στις μεγάλες δόξες του, ήταν ιδιοκτήτης εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκότοπων στην Αυστραλία, είχε στην κατοχή του εκτάσεις στην Νέα Ζηλανδία και την Ιρλανδία, πετρελαιοπηγές στη Λιβύη, ουρανοξύστες….

Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο λίβυος ηγέτης, Μοαμάρ Καντάφι, ήρθε στην εξουσία και εθνικοποίησε τα πετρέλαια. Ο τεξανός έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Παρά τη χασούρα, αποφάσισε να επενδύσει σε μια άλλη αγορά, που θεωρείτο πιο ασφαλής: το ασήμι. Εκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήρθε η νέα συμφορά: από τα 50,35 δολάρια/ουγγιά η τιμή του έπεσε στα 10,50 δολάρια…

«Ο Μπάνκερ, μαζί με τα αδέλφια του Χέρμπερτ και Λαμάρ, είχαν στα χέρια τους τόσο μεγάλη ποσότητα από το ασήμι όλου του κόσμου, που αν πούλαγαν, θα έκαναν τις τιμές να πέσουν ακόμα περισσότερο» αναφέρουν οι Times.

Ο κατήφορος συνεχιζόταν: αγωγές, αιτήσεις πτώχευσης, δάνεια και χρέη «ροκάνισαν» κυριολεκτικά την περιουσία της οικογένειας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε πέσει στο 1 δισ. δολάρια.

Πάνω στην κατάρρευση, όπως σημειώνουν οι Times, ο Χαντ φέρεται να είχε πει: «Σήμερα, 1 δισ. δολάρια δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε».

Οι τραπεζικές και φορολογικές περιπέτειες της οικογένειας κράτησαν για περίπου μία δεκαετία. Μετά από πολλούς διακανονισμούς με τράπεζες και Εφορία για τα χρέη, η αξία της περιουσίας έπεσε στα 5 εκατ. δολάρια.

Παρόλα αυτά, οι καλοί δικηγόροι της οικογένειας φρόντισαν να μείνει αλώβητο το καταπίστευμα που είχε επενδύσει για την οικογένειά του, ο πατέρας των Χαντ.

Με λίγα λόγια, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια φτωχή οικογένεια. Μάλιστα, το 2001 το Forbes έγραψε ότι οι Χαντ απέκτησαν άλογα κούρσας αξίας 2,5 εκατ. δολαρίων.

Χαρακτηριστική είναι και μια ιστορία που αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης. Τα χρόνια της κατάρρευσης της τιμής του ασημιού, η Μάργκαρετ, η μεγάλη αδελφή της οικογένειας, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αδελφό της για τις επενδύσεις του.

«Εγώ απλά προσπαθούσα να βγάλω μερικά χρήματα» της απάντησε ο Μπάνκερ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Νέλσον Μπάνκερ τα πέρασε με τη γυναίκα του Καρολάιν, σε ένα σχετικά χαμηλών τόνων σπίτι στο Τέξας. Αργότερα μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας, καθώς έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Πέθανε στις 21 Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024