Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η Κομισιόν υπό τον Γιούνκερ

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η Κομισιόν υπό τον Γιούνκερ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε το πρόγραμμα της Επιτροπής. Τα νέα μέλη της Κομισιόν θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα νέα μέλη της Κομισιόν θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου. Οι ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ ξεκίνησαν στις 29 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 20 Οκτωβρίου.

Η Κομισιόν έλαβε τις 423 ψήφους των Συντηρητικών του PPE, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, ενώ 209 ευρωβουλευτές έδωσαν αρνητική ψήφο και 67 απείχαν.

Με δηλώσεις τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολιτικών ομάδων (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμά της που παρουσίασε νωρίτερα ο Γιούνκερ.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των Ομάδων των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς, είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την νέα Κομισιόν και το νέο πρόγραμμα της ενώ, ο εκπρόσωπος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές της ομάδας του θα απόσχουν από την ψηφοφορία.

Ο Γιούνκερ διαδέχεται στην προεδρία της Κομισιόν τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Γιούνκερ είχε πει ότι σκοπεύει να παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα.

«Αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Επιτροπή της τελευταίας ευκαιρίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και τις επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», είπε.

Αναφερόμενος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η «γειτονιά» της ΕΕ παραμένει ασταθής.

«Δεκάδες μετανάστες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», είπε και προσέθεσε πως διασυνοριακές απειλές όπως η επιδημία του Έμπολα εντείνουν τις ανησυχίες.

«Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι ο χρόνος για την ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής δεσμεύθηκε να τηρήσει σκληρή στάση στο ζήτημα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπό διαπραγμάτευση, διορίζοντας τον αναπληρωτή του αρμόδιο για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα περιορίζει την ισχύ των πολυεθνικών εταιρειών.

Η προστασία των επενδύσεων έχει αναχθεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ευρωβουλευτές έχουν επισημάνει ότι θα απορρίψουν μια πρόταση που θα περιλαμβάνει ρήτρα η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύουν μια κυβέρνηση που θεωρούν ότι παραβιάζει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών προειδοποιούν ότι ο μηχανισμός επίλυσης των διαφορών θα επιτρέπει στις πολυεθνικές να τρομοκρατούν τις 28 κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για να κάνουν ό,τι επιθυμούν, ανεξάρτητα από την περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία.

Ο Γιούνκερ σημείωσε ότι ο αναπληρωτής του Φρανς Τίμερμανς θα έχει τον τελευταίο λόγο για τη ρήτρα αυτή και όχι ο νέος ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, που θεωρείται ότι είναι πιο διαλλακτικός.

«Δεν θα υπάρξει ρήτρα για τις διαφορές επενδυτών-κρατών, αν ο Φρανς δεν συμφωνήσει», υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Αβραμόπουλος αναλαμβάνει τα θέματα ιθαγένειας

Στον έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναθέτει ο Γιούνκερ τις αρμοδιότητες που αφορούν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση του ιού Εμπολα στην Αφρική, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι ζήτησε ήδη από τον έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον κύπριο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, να μεταβούν στην Αφρική προκειμένου να επιδειχθεί το ενδιαφέρον και η ενεργός παρουσία της ΕΕ στο πρόβλημα αντιμετώπισης του ιού Έμπολα.

Με λύπη μου διαπίστωσα, τόνισε ο κύριος Γιούνκερ, ότι η Ευρώπη δεν είχε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ιού όσον αφορά τα κρούσματα εντοπίζονταν στις χώρες της Αφρικής.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν μόλις εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024