Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε 5ετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους

Σε 5ετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους

Με την καταδίκη του Όσκαρ Πιστόριους σε πενταετή ποινή φυλάκισης έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη του Ολυμπιονίκη, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για το θάνατο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης «τουλάχιστον δέκα ετών». Μοιρασμένη η κοινή γνώμη ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούν ότι ο Πιστόριους «έπεσε στα μαλακά» και εκείνους που χαρακτηρίζουν δίκαιη την ποινή. Φωτορεπορτάζ

Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους. Με την ανακοίνωση της ποινής, το πρωί της Τρίτης, έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη του Ολυμπιονίκη, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για το θάνατο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ τον Φεβρουάριο του 2013.

Η νοτιοαφρικανή δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα καταδίκασε επίσης τον 27χρονο Όσκαρ Πιστόριους σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή για παράνομη οπλοχρησία, κατηγορία η οποία αφορά σε χωριστή υπόθεση -ο Πιστόριους είχε κάνει χρήση πυροβόλου όπλου μέσα σε ένα εστιατόριο.

Η Εισαγγελία είχε ζητήσει να καταδικαστεί σε 10ετή φυλάκιση ο Όσκαρ Πιστόριους, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «η ελάχιστη ποινή που θα ικανοποιούσε την κοινωνία».

«Είναι σοβαρή υπόθεση, η αμέλεια πλησιάζει οριακά την πρόθεση, δέκα χρόνια είναι το ελάχιστο» είπε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ. Η κατηγορούσα αρχή δεν έχει αποφασίσει πάντως επί του παρόντος εάν θα υποβάλλει έφεση στην ποινή, την οποία η δικαστής Μασίπα χαρακτήρισε «σωστή και δίκαιη τόσο για την κοινωνία, όσο και για τον κατηγορούμενο».

Από την πλευρά της οικογένειας του αθλητή διεφάνη πως δεν θα ασκηθεί έφεση. Ο θείος του Άρνολντ Πιστόριους δήλωσε «αποδεχόμαστε την ποινή και ο Όσκαρ θα αγκαλιάσει αυτή την ευκαιρία για να πληρώσει το χρέος του στην κοινωνία».

Όπως πολλοί πίστευαν, δεδομένου του λευκού ποινικού μητρώου του, ο 27χρονος αθλητής έπεσε «στα μαλακά». Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στο δικαστήριο, η κοινή γνώμη είναι διχασμένη με ορισμένους να θεωρούν την ποινή «πολύ ελαφριά» και άλλους να την χαρακτηρίζουν δίκαιη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Πιστόριους Μπάρι Ρουξ δήλωσε ότι ο πελάτης του αναμένεται να εκτίσει δέκα μήνες της ποινής του στη φυλακή και το υπόλοιπο διάστημα σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ωστόσο, η Εισαγγελία αντέκρουσε την άποψη, λέγοντας ότι θα εκτίσει πιθανώς τουλάχιστον το ένα τρίτο της ποινής του στη φυλακή, εξουσιαστικά 20 μήνες.

Ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι ο Πιστόριους μπορεί να αποφυλακιστεί για καλή διαγωγή έπειτα από περίπου 18 μήνες δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται.

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην πρωταθλητής οδηγήθηκε σε κρατητήριο του δικαστικού μεγάρου και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στη φυλακή με θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Ο 27χρονος θα εκτίσει την ποινή του σε νοσοκομειακή πτέρυγα των κεντρικών φυλακών της Πρετόρια.

Ο κατηγορούμενος «καταδικάζεται σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών», δήλωσε η δικαστής Μασίπα, η οποία τον Σεπτέμβριο είχε κρίνει τον Όσκαρ Πιστόριους ένοχο ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Ο Πιστόριους εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του, καθώς η δικαστής ανακοίνωνε την ποινή.

Μολονότι η δικαστής ανέφερε στην ετυμηγορία της πως η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να διαπράξει φόνο, έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα των γεγονότων: ο Όσκαρ Πιστόριους «γνώριζε πως η τουαλέτα ήταν ένας περιορισμένος χώρος και πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος διαφυγής για το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα» δήλωσε.

Ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές στο ύψος ενός ανθρώπου μέσα από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας του και υποστηρίζει πως πίστευε ότι πυροβολούσε έναν διαρρήκτη που είχε μπει στο σπίτι του μέσα στη νύχτα.

Η δικαστής απέρριψε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για την ευάλωτη κατάσταση του κατηγορουμένου και ότι είναι αδύνατο να φυλακισθεί ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια.

Οι νοτιοαφρικανικές φυλακές, δήλωσε, είναι σε θέση να δεχθούν τον Όσκαρ Πιστόριους, «ο οποίος έχει ανάγκη ψυχολογικής φροντίδας». Η δικαστής απέρριψε κατηγορηματικά τη μαρτυρία ειδικού, την οποία είχε επικαλεστεί η υπεράσπιση και η οποία είχε περιγράψει ως άθλιες τις συνθήκες στις φυλακές.

Η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή που επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους.

«Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: «Πιστεύουν πως είναι σωστή, είναι ικανοποιημένοι από την ποινή».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την ποινή του αθλητή, η ψυχολόγος του Λορ Χάρτσενμπεργκ, η οποία κλήθηκε από την υπεράσπιση να καταθέσει, είχε πει πως «έχουμε μπροστά μας έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα».

«Έχει χάσει την ηθική και επαγγελματική του υπόληψη, έχει χάσει τους φίλους του, έχει χάσει την καριέρα του και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να κερδίσει τα προς το ζην και την οικονομική του ανεξαρτησία» είπε η ψυχολόγος. «Σε συναισθηματικό επίπεδο, η εικόνα που έχει για τον ίδιο, για την αξία του και για την ταυτότητά του έχει πληγεί σοβαρά» πρόσθεσε.

Απαντώντας στις δηλώσεις της ψυχολόγου, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επικεντρώθηκε στην οδύνη της οικογένειας του θύματος: «Εδώ έχουμε έναν τσακισμένο άνθρωπο, αλλά είναι εν ζωή» είπε.

Επιπλέον, ο Τζερι Νελ παρατήρησε: «Μας κάνει εντύπωση που η ψυχολόγος δεν ανέφερε το παραμικρό για τη νέα σχέση που διατηρεί ο Πιστόριους».

Οι γονείς της Ρίβα Στέενκαμπ είχαν δηλώσει απογοητευμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου να κριθεί ένοχος για φόνο εξ αμελείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024