Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο επικεφαλής του πετρελαϊκού ομίλου Total

Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο επικεφαλής του πετρελαϊκού ομίλου Total

Τραγικό θάνατο βρήκε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, καθώς το ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, με προορισμό το Παρίσι, συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Νεκροί ανασύρθηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι, μέλη του πληρώματος.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, καθώς το ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, με προορισμό το Παρίσι, συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Νεκροί ανασύρθηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι, μέλη του πληρώματος.

Την είδηση μετέδωσαν αρχικά τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές του αεροδρομίου και της αστυνομίας. Λίγο αργότερα, το τραγικό συμβάν επιβεβαιώθηκε τόσο από τις αρχές του αεροδρομίου όσο και από την Total.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη διάρκεια απογείωσης, όταν το αεροσκάφος τύπου Falcon jet-50 συγκρούστηκε με ένα μηχάνημα εκχιονισμού. Ο χειριστής του μηχανήματος σώθηκε, ενώ τα πρώτα στοιχεία των εμπειρογνωμόνων έδειξαν ότι εργαζόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Μεταφορών της Ρωσίας είπε ότι το δυστύχημα σημειώθηκε σε συνθήκες κακής ορατότητας. «Απόψε, ένα αεροπλάνο συνετρίβη όταν συγκρούστηκε στο διάδρομο προσγείωσης με ένα μηχάνημα εκχιονισμού. Τρία μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης είναι νεκροί. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο επιβάτης είναι ο επικεφαλής της Total Κριστόφ ντε Μαρζερί» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού αεροδρομίου Ελενα Κρίλοβα.

Το αεροδρόμιο του Βνούκοβο, ένα από τα τρία διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι το αεροσκάφος συνετρίβη ενώ ετοιμαζόταν να απογειωθεί για το Παρίσι με μια ορατότητα 350 μέτρων.

Έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργείται από τη Επιτροπή πολιτικής αεροπορίας που διεξάγει έρευνες για όλα τα αεροπορικά δυστυχήματα στη Ρωσία και από την ομοσπονδιακή υπηρεσία της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας, της οποίας ο διευθυντής, Αλεξάντρ Νεράντκο, υποσχέθηκε να παρακολουθήσει προσωπικά το θέμα.

Από την πλευρά της, η γαλλική υπηρεσία έρευνας και ανάλυσης (ΒΕΑ) για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας έστειλε τρεις ερευνητές στη Μόσχα ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες του αεροπορικού δυστυχήματος.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν από τους εμπειρογνώμονες που έσπευσαν στο σημείο, σύμφωνα με πηγή του αερολιμένα την οποία επικαλείται το πρακτορείο Interfax.

Επέστρεφε από συνάντηση με τον Βλ.Πούτιν

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο 63χρονος Κριστόφ ντε Μαρζερί επέστρεφε από συνάντηση με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ που ήταν αφιερωμένη στις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, τη στιγμή που οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις για το ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση πλήττουν τη Μόσχα.

Επωφελούμενος από τις καλές επαφές του με την ηγεσία του ρωσικού κράτους, ο ντε Μαρζερί ανήκε στους γάλλους επιχειρηματίες που τάσσονται υπέρ των επενδύσεων στη Ρωσία, σημαντική χώρα στη στρατηγική του ομίλου που φιλοδοξεί να την κάνει κύρια περιοχή του παραγωγής υδρογονανθράκων με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Ο όμιλος Total είναι εταίρος μαζί με τον ρωσικό Novatek στο γιγάντιο πρόγραμμα φυσικού αερίου Yamal στον Μεγάλο Ρωσικό Βορρά.

Με το υποκοριστικό «Μεγάλο Μουστάκι» ο Κριστόφ ντε Μαρζερί έγινε γενικός διευθυντής του ομίλου το 2007 και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το 2010, ύστερα από μια ολόκληρη σταδιοδρομία στις τάξεις του πετρελαϊκού κολοσσού. Υπό την αιγίδα του, ο όμιλος επιτάχυνε τον ρυθμό επενδύσεων του στην εξερεύνηση για την πλήρωση των φιλόδοξων στόχων της αύξησης της πετρελαϊκής του παραγωγής.

Παράλληλα ο όμιλος δεν δίστασε να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές του στη Γαλλία, κλείνοντας το διυλιστήριο του στη Δουνκέρκη, στο βορρά, το 2010 και στη συνέχεια αναδιοργάνωσε τις πετροχημικές του εγκαταστάσεις στο Καρλίνγκ στην ανατολική περιφέρεια Μοζέλ πέρυσι.

Ο 63χρονος Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Η μετοχή του ομίλου Total υποχώρησε κατά 1,49% στα 42,30 ευρώ λίγο μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Παρισιού.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξήρε τον «ανεξάρτητο χαρακτήρα» και την «ξεχωριστή προσωπικότητα» του προέδρου του ομίλου που «προάσπιζε με ταλέντο την υπεροχή και την επιτυχία της γαλλικής τεχνολογίας στο εξωτερικό». Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Γαλλία έχασε «έναν σπάνιο ηγέτη επιχείρησης και μεγάλο καπετάνιο της βιομηχανίας, έναν πατριώτη», ενώ ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του για την «απώλεια ενός φίλου».

Η ανακοίνωση της Total

«Η Total Group επιβεβαιώνει με μεγάλη συγκίνηση και θλίψη ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Κριστόφ ντε Μαρζερί πέθανε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Παρισιού) σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο στη Μόσχα μετά από σύγκρουση του αεροσκάφους με ένα εκχιονιστικό μηχάνημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου.

«Οι πρώτες σκέψεις της διοίκησης και των εργαζομένων του ομίλου Total είναι στη σύζυγο, τα παιδιά και τους φίλους του Κριστόφ ντε Μαρζερί και στις οικογένειες των άλλων θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση της Total.

Η γαλλική εταιρεία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τις συνθήκες του δυστυχήματος αλλά σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης πιθανότατα αυτό να προκλήθηκε λόγω της ομίχλης που επικρατούσε τη στιγμή της απογείωσης του ιδιωτικού αεροσκάφους τύπου Falcon jet-50.

Οι αρχές του ρωσικού αεροδρομίου πάντως ανέφεραν ότι τη στιγμή της απογείωσης του αεροσκάφους η ορατότητα ήταν στα 350 μέτρα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Total θα συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν» ανακοινώθηκε από την εταιρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024