Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από ένα δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του Έμπολα αναζητά η ΕΕ

Πάνω από ένα δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του Έμπολα αναζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να αυξήσει τις προσπάθειες να συγκεντρώσει βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη δυτική Αφρική και απέρριψε την ιδέα να σταματήσουν οι απευθείας πτήσεις από την περιοχή. Οι ΥΠΕΞ δεσμεύτηκαν για συντονισμένη δράση και να διασφαλίσουν την φροντίδα των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Έλεγχοι ξεκίνησαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να αυξήσει τις προσπάθειες να συγκεντρώσει βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη δυτική Αφρική και απέρριψε την ιδέα να σταματήσουν οι απευθείας πτήσεις από την περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ υποσχέθηκαν «να παίξουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας» για τον Έμπολα.

Αργοπορία και ανεπάρκεια χαρακτηρίζουν τις πρώτες προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4.500 άτομα.

«Μια ενωμένη, συντονισμένη και αυξημένη προσπάθεια είναι απαραίτητη για να εξαλειφθεί η επιδημία και να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια στις πληγείσες χώρες», επεσήμαναν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας της Συνόδου τους στο Λουξεμβούργο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζητά διήμερη Σύνοδο των 28 ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συγκέντρωσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα… εάν θέλουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε ένα επίπεδο διαχειρίσιμο» είπε ο Ρομπέρο Μπερτολίνι, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ΕΕ.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ. Η Ολλανδία έχει υποσχεθεί να στείλει μία φρεγάτα στη δυτική Αφρική, υπόσχεση παρόμοια με εκείνη της Βρετανίας.

Η επιδημία «εξακολουθεί να εξαπλώνεται με εκπληκτικό τρόπο» σε Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε, προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Μεταξύ των κρουσμάτων είναι και περισσότερα από 420 μέλη του ιατρικού προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσοκόμοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

«Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό είναι εκτεθειμένο το ιατρικό προσωπικό, εξ ου και η σημασία να διασφαλίζεται η απομάκρυνσή του στην περίπτωση μόλυνσης», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεραπεία των ασθενών ζητούν εδώ και καιρό να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα απομάκρυνσης στην περίπτωση που εθελοντές τους προσβληθούν από τον ιό Έμπολα.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύτηκαν «να διασφαλίσουν την επαρκή φροντίδα» των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου «να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται […] στη χώρα» όπου εργάζονται, ή να μπορούν «να απομακρυνθούν» με ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά αεροσκάφη ή με αεροσκάφη που θα προσφέρουν τα κράτη μέλη.

Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συντονιστούν από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Στο μεταξύ η ΕΕ αναμένεται να διορίσει ως το τέλος της εβδομάδας έναν ευρωπαίο συντονιστή για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο συντονιστής που θα επιλεγεί θα έχει τη βάση του στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί όλος ο κόσμος πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της πολύ σοβαρής επιδημίας», υπογράμμισε ο Φαμπιούς. «Στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο -τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα- οι αριθμοί σημειώνουν σημαντική αύξηση», πρόσθεσε.

Ενισχυμένοι έλεγχοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Ενισχυμένοι έλεγχοι ξεκίνησαν από σήμερα, Δευτέρα, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Γαλλία και Βέλγιο είναι οι μοναδικές χώρες που διατηρούν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με το επίκεντρο της επιδημίας στη δυτική Αφρική.

Η εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι οι ταξιδιώτες από τη Δυτική Αφρική θα υποβάλλονται σε εκτεταμένους ελέγχους κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, ιατρική ομάδα θα παίρνει τη θερμοκρασία κάθε ταξιδιώτη που προέρχεται από χώρα της δυτικής Αφρικής στην έξοδό του από το αεροπλάνο. Προβλέπεται ότι εάν ένας ταξιδιώτης εκδηλώνει πυρετό, θα τον αναλαμβάνει μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού και θα τίθεται σε καραντίνα.

Ακόμη, θα πρέπει να απαντά σε ερωτηματολόγιο για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο θα αναλύεται από γιατρό, που θα αποφασίζει για τα επόμενα βήματα και θα πρέπει να ειδοποιεί τις υγειονομικές αρχές.

Πάντως, όπως σημειώνεται στην ίδια εφημερίδα, μόνο τρία νοσοκομεία στο Βέλγιο είναι εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση του ιού και 8 στους 10 γιατρούς δηλώνουν ότι δεν είναι σωστά πληροφορημένοι για την ασθένεια.

Μία νορβηγίδα γιατρός που είχε μολυνθεί από τον ιό Έμπολα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στη Σιέρα Λεόνε έχει αναρρώσει, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση όπου εργάζεται, το νορβηγικό παράρτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Τέλος στην ανησυχία για δεκάδες αμερικανούς πολίτες

Αξιωματούχοι του Τέξας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι σταματά η ιατρική παρακολούθηση 43 ατόμων, τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, τον άνδρα που πέθανε από Έμπολα στο Ντάλας, καθώς πέρασε η περίοδος επώασης του ιού.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν θα παρακολουθούνται είναι η αρραβωνιαστικιά του Ντάνκαν, ο 13χρονος γιος της και δύο νεαροί άνδρες που έμεναν μαζί τους στο διαμέρισμα.

Άλλα 120 άτομα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση για την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024