Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όπλα στους Κούρδους που μάχονται το «Ισλαμικό Κράτος» έριξαν από αέρος οι ΗΠΑ

Όπλα στους Κούρδους που μάχονται το «Ισλαμικό Κράτος» έριξαν από αέρος οι ΗΠΑ

Μπορεί ο Ερντογάν να απορρίπτει το αίτημα εξοπλισμού των κούρδων που μάχονται το χαλιφάτο εντός Συρίας, όμως αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες στους αντάρτες που αγωνίζονται να κρατήσουν το Κομπάνι μακριά από τους τζιχαντιστές. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, «τρομοκρατική οργάνωση».

Αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση.

Στη ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι 135 αεροπορικές επιδρομές που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες οι αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους κοντά στο Κομπάνι, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη χερσαία αντίσταση των κούρδων έχει επιβραδύνει την κίνηση των τζιχαντιστών προς την πόλη.

«Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, καθώς το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να απειλεί την πόλη και τις κουρδικές δυνάμεις οι οποίες συνεχίζουν να αντιστέκονται» συμπληρώνει η ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε πει «όχι» στις εκκλήσεις προς τη χώρα του να προμηθεύσει με όπλα τους κούρδους της Συρίας, λέγοντας ότι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, είναι «τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν το κόμμα αυτό είναι πανομοιότυπο με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK, εκτός νόμου στην Τουρκία), το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τα τελευταία 30 χρόνια διεκδικώντας αυτονομία στα νοτιοανατολικά.

Νέους συμμάχους ψάχνει ο Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, βρίσκεται στην Τζακάρτα της Ινδονησίας για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Γιόκο Ουιντόντο, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσει νέους συμμάχους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι συζητήσεις του αμερικανού αξιωματούχου με την πολιτική ηγεσία της μουσουλμανικής χώρας θα καλύψουν τους τρόπους ελέγχου της ενίσχυσης των τζιχαντιστών με μαχητές από την νοτιοανατολική Ασία, την παρεμπόδιση επιστροφής των σκληροπυρηνικών στις χώρες τους, αλλά και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024