Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταλονία: Επίδειξη δύναμης από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας

Καταλονία: Επίδειξη δύναμης από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας

Μία ακόμα ογκώδη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη από οπαδούς της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με στόχο να πιεστεί ο πρόεδρος Αρτούρ Μας και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές-δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας. Πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη με τους ομιλητές να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: «Πρόεδρε Μας! Θέλουμε να ψηφίσουμε στους επόμενους τρεις μήνες!»

Μία ακόμα ογκώδη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη από οπαδούς της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με στόχο να πιεστεί ο πρόεδρος Αρτούρ Μας και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές-δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη με τον Κάρμε Φορκαντέλ, πρόεδρο της Asamblea Nacional de Cataluna (ANC) να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: «Πρόεδρε Μας! Θέλουμε να ψηφίσουμε στους επόμενους τρεις μήνες! Θέλουμε να μας βρει η Άνοιξη του 2015 με ένα νέο Κοινοβούλιο!»

O πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, δεν απορρίπτει τη διεξαγωγή εκλογών, ωστόσο, τονίζει ότι η ημερομηνία δεν είναι το μείζον. Το επανέλαβε και σε συνέντευξη που παράχωρησε σε έντυπο της Καταλονίας, το Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρει ο ισπανικός Τύπος, ο Μας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να συμφωνήσει από θέση ισχύος με το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς (ERC).

Αν σήμερα γίνονταν εκλογές, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα ERC θα ερχόταν πρώτο.

Oι διαφορές μεταξύ δημοψηφίσματος και «δημοσκόπησης στην κάλπη»

Η νέα πρόταση που διατύπωσε ο Μας διαφέρει από το αρχικό σχέδιο. Πλέον μπορούν να ψηφίσουν και όσοι βρεθούν στις 9 Νοεμβρίου στην Καταλονία, άσχετα από το αν ζουν στην περιοχή. Το μόνο που απαιτείται είναι επίδειξη της ταυτότητάς τους.

Επιπλέον, δεν θα υπάρξει νέος νόμος που να καλεί σε στήσιμο της κάλπης, δεδομένου ότι ο προηγούμενος νόμος οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την ισπανική κυβέρνηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τα περαιτέρω.

Επίσης, όπως τουλάχιστον αναφέρει η El Pais, δεν είναι σαφές για το ποιος θα εγγυηθεί την όλη διαδικασία, ενώ από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (άρα, δεν θα οριστεί εφορευτική επιτροπή), το όλο σύστημα θα βασιστεί σε 20.000 εθελοντές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024