Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διχασμένο το Βατικανό, ναυάγησε το άνοιγμα σε διαζευγμένους και γκέι

Διχασμένο το Βατικανό, ναυάγησε το άνοιγμα σε διαζευγμένους και γκέι

Θα ήταν ένα μικρό μεν, αλλά ιστορικό βήμα για την Καθολική Εκκλησία: Τελικά όμως, ούτε μια ήπια πρόταση για ανοχή προς τους ομοφυλόφιλους δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτή στη σύνοδο επισκόπων στο Βατικανό· όπως επίσης ούτε το άνοιγμα σε διαζευγμένους. Οι σχετικές προτάσεις έπρεπε να πάρουν την έγκριση των 2/3 της συνόδου, αλλά κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη -σημάδι διχασμού, αλλά και έμμεσο πλήγμα στον πάπα Φραγκίσκο.

Θα ήταν ένα μικρό μεν, αλλά ιστορικό βήμα για την Καθολική Εκκλησία: Τελικά όμως, ούτε η ηπιότερη στροφή προς ανοχή στους ομοφυλόφιλους δεν κατάφερε να περάσει τελικά στη σύνοδο επισκόπων στο Βατικανό -όπως επίσης ούτε το άνοιγμα σε διαζευγμένους.

Η πρόταση που καλούσε σε «σεβασμό και ευαισθησία» απέναντι στους ομοφυλόφιλους δεν πήρε το «ναι» και εξαφανίστηκε από το τελικό κείμενο. Δεν πέρασε ούτε η πρόταση για κοινωνία σε διαζευγμένους.

Το κείμενο έπρεπε να πάρει την έγκριση των δύο τρίτων της συνόδου. Η εξαφάνιση των επίμαχων σημείων, τα οποία είχαν νωρίτερα διαρρεύσει, αναφέρεται στον ιταλικό και τον διεθνή Τύπο ως σημάδι διχασμού αλλά και ως έμμεσο πλήγμα στον πάπα Φραγκίσκο.

Το αρχικό εδάφιο για τους ομοφυλόφιλους περιοριζόταν μεν απλώς στην επισήμανση ότι οι ομοφυλόφιλες σχέσεις «αν και ηθικά προβληματικές» έχουν να προσφέρουν και «φτάνουν μερικές φορές σε σημείο αυτοθυσίας και δίνουν στήριξη στα μέλη τους». Η πρόταση εκείνη είχε χρειαστεί να αντικατασταθεί και να περιοριστεί στο ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να υποδέχεται με «σεβασμό και ευαισθησία» τους ομοφυλόφιλους.

Ούτε αυτή όμως δεν πέρασε στην ψηφοφορία, φτάνοντας στο 64% -λίγο κάτω από τα απαραίτητα δύο τρίτα.

Ακόμη χαμηλότερη, λίγο κάτω από 60%, ήταν η υποστήριξη που βρήκε το εδάφιο για τη κοινωνία στους διαζευγμένους ή όσους έχουν ξαναπαντρευτεί με πολιτικό γάμο.

Ο Φραγκίσκος είχε επιμείνει, για χάρη της διαφάνειας, να δημοσιευτούν όλα τα προς ψήφιση εδάφια και οι ψήφοι που συγκέντρωσαν.

Μετά την ψηφοφορία, σχολίασε ότι «προσωπικά θα ήμουν πολύ ανήσυχος και πικραμένος εάν δεν είχαν υπάρξει ζωντανές συζητήσεις ή εάν ο καθένας συμφωνούσε ή έμενε σιωπηλός και υπήρχε μία ψεύτική συγκατάβαση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024