Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκρίνια των κυβερνητικών εταίρων για το νέο σχέδιο του καταλανού προέδρου

Γκρίνια των κυβερνητικών εταίρων για το νέο σχέδιο του καταλανού προέδρου

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας σχετικά με τη «δημοσκόπηση στην κάλπη» που θα αντικαταστήσει την αρχική πρόταση για δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου, τα κόμματα που στήριξαν την πρωτοβουλία του (και την κυβέρνησή του) αντέδρασαν έντονα.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας σχετικά με τη «δημοσκόπηση στην κάλπη» που θα αντικαταστήσει την αρχική πρόταση για δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου, τα κόμματα που τον στηρίζουν αντέδρασαν έντονα.

O επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), Οριόλ Χουνκέρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα νέο πολιτικό τοπίο για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία και το οποίο «διαλύει την ενότητα».

Ο ίδιος ζήτησε άμεσα εκλογές, ώστε να προκύψει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίξει το αίτημα για την ανεξαρτησία. Για τον ίδιο, η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι η λύση στα προβλήματα της περιοχής.

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει: «Αυτό που αποφασίστηκε δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε» τόνισε.

Σε σχόλιό του για τις αποφάσεις του Αρτούρ Μας, ο Οριόλ Χουνκέρας δεν έκρυψε τα λόγια του: «Είναι δύσκολο να εμπιστευθούμε κάποιον που δεν κρατά το λόγο του».

Όσο για το αν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ο Χουνκέρας είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των επόμενων ημερών και κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιστρέψει στην προηγούμενη απόφαση για δημοψήφισμα. «Η υπομονή μας δεν είναι ανεξάντλητη» τόνισε.

Σημειώνεται ότι το ERC είχε από την πρώτη στιγμή καλέσει τον Μας να αγνοήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο έβαλε στον «πάγο» το νόμο για δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου, και να προχωρήσει κανονικά στο στήσιμο της κάλπης.

Οι Οικολόγοι που επίσης στηρίζουν την κυβέρνηση, θεωρούν ότι η αρχική συμφωνία δεν υπάρχει πλέον και ότι αυτό που τώρα ζητά ο Μας δεν είναι ούτε δημοψήφισμα.

Αλλά και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς (CUP) κατηγόρησε τον Μας ότι έκανε πίσω στις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό που τώρα προτείνει δεν είναι τίποτε άλλο από κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Το CUP, πάντως, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν να ψηφίσουν στις 9 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι αναμένει εγγυήσεις ότι αυτή η πρωτοβουλία θα είναι νόμιμη.

Οι σοσιαλιστές της Καταλονίας (PSC) που είχαν καταψηφίσει στη Βουλή το σχέδιο για δημοψήφισμα, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη νομιμότητα της νέας κάλπης που θα στηθεί.

«Σήμερα ο Μας μάς είπε ότι ήθελε να κάνει δημοψήφισμα, αλλά δεν υπήρχαν εγγυήσεις και ότι ως λύση σε αυτό, μάς πρότεινε ένα άλλο δημοψήφισμα για το οποίο υπάρχουν λιγότερες εγγυήσεις, για να μην πούμε καμία απολύτως» δήλωσε ο Μικέλ Ιθέτα.

H επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Καταλονίας, που επίσης δεν στήριξε το σχέδιο για το δημοψήφισμα, κάλεσε τον Μας να σταματήσει να εμπαίζει τους πολίτες της Καταλονίας.

Oι διαφορές μεταξύ δημοψηφίσματος και «δημοσκόπησης στην κάλπη»

Η νέα πρόταση που διατύπωσε ο Μας διαφέρει από το αρχικό σχέδιο. Πλέον μπορούν να ψηφίσουν και όσοι βρεθούν στις 9 Νοεμβρίου στην Καταλονία, άσχετα από το αν ζουν στην περιοχή. Το μόνο που απαιτείται είναι επίδειξη της ταυτότητάς τους.

Επιπλέον, δεν θα υπάρξει νέος νόμος που να καλεί σε στήσιμο της κάλπης, δεδομένου ότι ο προηγούμενος νόμος οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την ισπανική κυβέρνηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τα περαιτέρω.

Επίσης, όπως τουλάχιστον αναφέρει η El Pais, δεν είναι σαφές για το ποιος θα εγγυηθεί την όλη διαδικασία, ενώ από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (άρα, δεν θα οριστεί εφορευτική επιτροπή), το όλο σύστημα θα βασιστεί σε 20.000 εθελοντές.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024