Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Απεργούν οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία

Βρετανία: Απεργούν οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Βρετανία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να μην τους δώσει αύξηση μισθού της τάξης του 1%. Πρόκειται για την πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που εργαζόμενοι στο βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) απεργούν με μισθολογικά αιτήματα.

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Βρετανία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να μην τους δώσει αύξηση μισθού της τάξης του 1%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που εργαζόμενοι στο βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) απεργούν με μισθολογικά αιτήματα.

Στην απεργία συμμετείχαν πολλά συνδικάτα εργαζομένων στις υπηρεσίες παροχής περίθαλψης, όπως αυτά των νοσηλευτών, των τραυματιοφορέων, του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων, των πληρωμάτων των ασθενοφόρων και των μαιών.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις εκκλήσεις για αύξηση 1% στους μισθούς των συγκεκριμένων κλάδων εργασίας σε νοσοκομεία της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εκτιμάται ότι έως και 400.000 εργαζόμενοι -από τα 1,3 εκατομμύρια- στην Αγγλία επρόκειτο να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, η οποία διήρκεσε από τις 7 έως τις 11 το πρωί τοπική ώρα. Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβαν οι συνάδελφοί τους στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τέσσερις ημέρες ανάλογων κινητοποιήσεων.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών δεν θα επηρεαστούν, ενώ αντίθετα θα επηρεαστούν κάποιες προγραμματισμένες επισκέψεις ασθενών και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι νοσοκόμες και οι μαίες θα συμμετάσχουν στη στάση, αλλά όχι και οι γιατροί, οι οδοντίατροι και τα πληρώματα ασθενοφόρων.

Υπερασπιζόμενος τη στάση της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το 55% των εργαζομένων στο NHS έχουν λάβει ετήσια αύξηση 3% και ότι η περαιτέρω αύξηση του 1% δεν είναι εφικτή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC, «έχουμε αναλύσει με σαφήνεια ότι αν το πράξουμε αυτό, οι νοσοκομειακές αρχές θα απολύσουν περίπου 4.000 νοσοκόμες αυτό τον χρόνο και περίπου 10.000 νοσοκόμες τον επόμενο».

Η βρετανική οικονομία αναμένεται να έχει φέτος ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωση -το κυριότερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί για να επιτεθούν στην κυβέρνηση των Τόρις εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024