Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Επικίνδυνη» η κατάσταση στο Κομπάνι - Ενισχύσεις στέλνουν οι τζιχαντιστές

«Επικίνδυνη» η κατάσταση στο Κομπάνι – Ενισχύσεις στέλνουν οι τζιχαντιστές

Η κατάσταση στο Κομπάνι παραμένει «επικίνδυνη» είπε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. Η μάχη ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους κούρδους που υπερασπίζονται την πόλη συνεχίζεται και περισσότερα από 500 άτομα έχουν σκοτωθεί σε έναν μήνα συγκρούσεων. Ενισχύσεις στέλνει το Ισλαμικό Κράτος.

Η κατάσταση στο Κομπάνι παραμένει «επικίνδυνη» είπε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. Η μάχη ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους Κούρδους που υπερασπίζονται την πόλη συνεχίζεται και περισσότερα από 500 άτομα έχουν σκοτωθεί σε έναν μήνα συγκρούσεων. Ενισχύσεις στέλνει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν βοηθήσει να σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τόνισε ότι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει περιοχές στα περίχωρα της πόλης.

Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ θα μπορούσε να αποτελεί μια μακρόχρονη προσπάθεια, είπε.

Μιλώντας από τη Χιλή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσω των αεροπορικών επιδρομών μας για να βοηθήσουμε να υποχωρήσει το ISIL», είπε αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

«Στην πραγματικότητα σημειώθηκε πρόοδος στην περιοχή» δήλωσε.

Ο Χέιγκελ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της εκπαίδευσης ενόπλων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και το εάν αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία ή όχι.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους και τόνισε ότι νέες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, το Ισλαμικό Κράτος στέλνει ενισχύσεις στην κουρδική πόλη, σε μια προσπάθεια να την θέσει υπό τον έλεγχό του έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πολιορκίας και ισχυρής αντίστασης από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στέλνουν μαχητές από τις επαρχίες Ράκα και Χαλέπι», τα βασικά προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη βόρειο Συρία, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Στέλνουν ακόμη και άνδρες που δεν διαθέτουν εμπειρία στο πεδίο των μαχών» τόνισε.

«Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη μάχη για αυτούς: αν καταλάβουν το Κομπάνι, η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία θα διαρκέσει πάρα πολύ. Όμως αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα των τζιχαντιστών», διευκρίνισε ο Άμπντελ Ράχμαν. «Έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στη μάχη αυτή».

Μετά την κατάληψη την Παρασκευή του γενικού αρχηγείου των κουρδικών δυνάμεων, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο», επεσήμανε ο ίδιος.

«Επιτίθενται από πολλά μέτωπα, όμως τους απωθούν. Στη συνέχεια επιτίθενται και πάλι προτού τους απωθήσουν ξανά» είπε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Οι τζιχαντιστές προσπάθησαν για πρώτη φορά το Σάββατο να φτάσουν στα σύνορα με την Τουρκία, βόρεια του Κομπάνι, προτού τους απωθήσουν οι Κούρδοι.

Από τις εννέα νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν το βράδυ του Σαββάτου οι ΗΠΑ εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στο ανατολικό Κομπάνι, «υπήρξαν νεκροί μεταξύ των τζιχαντιστών και κατεστραμμένα οχήματα», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

To μεσημέρι του Σαββάτου, όπως μετέδιδε το Associated Press επικαλούμενο αναφορές Κούρδων και σύρων ακτιβιστών, η μάχη στο Κομπάνι γινόταν σε δύο μέτωπα, στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Οι Κούρδοι που υπερασπίζονται την πόλη δηλώνουν ότι δεν έχουν όπλα στη διάθεσή τους.

Η Κομισιόν αποδεσμεύει 3,9 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το ποσό των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία.

«Περισσότεροι από 180.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί στην Τουρκία μετά τις σφοδρές μάχες στο Κομπάνι, εντείνοντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Οι πόροι αυτοί, η ανάγκη για τους οποίους είναι άμεση, προορίζονται για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που διαχειρίζονται στο πεδίο τη μαζική εισροή μεταναστών», συνέχισε η Γκεοργκίεβα.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την παροχή νερού, στέγης και φαρμάκων, καθώς και εγκαταστάσεων υγιεινής για τους πρόσφυγες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024