Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: 14 νεκροί στον ξεσηκωμό των Κούρδων για το Κομπανί

Τουρκία: 14 νεκροί στον ξεσηκωμό των Κούρδων για το Κομπανί

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία μετά την προέλαση των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» στην κουρδική πόλη Κομπανί της Συρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας νεκροί έπεσαν 14 άνθρωποι, ενώ αναφέρονται δεκάδες τραυματίες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτάθηκε σε έξι επαρχίες. 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία κατά της κατάληψης της κουρδικής πόλης Κομπανί της Συρίας. Ανησυχία επικρατεί στην Αγκυρα, υπό το φόβο να περάσει η σπίθα του πολέμου στη Συρία τα σύνορα της Τουρκίας.

Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας νεκροί έπεσαν 14 άνθρωποι, ενώ αναφέρονται δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν 343 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, και πυρπολήθηκαν περίπου 40 οχήματα. Σε επιφυλακή η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης σε έξι νοτιοανατολικές επαρχίες -Ντιγιαρμπακίρ, Βαν, Μάρντιν, Μους, Μπάτμαν και Σίιρτ- με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας, στρατιωτικές δυνάμεις κατέβηκαν στους δρόμους για να καταστήλουν τους εξαγριωμένους διαδηλωτές. Κατά τις συγκρούσεις στην πόλη έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα. ΚΑτά τη διάρκεια της νύχτας και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας σποραδικά πυρά ακούγονταν από διάφορες συνοικίες του Ντιγιαρμπακίρ.

Οι διαδηλωτές, μέλη του ΡΚΚ, κατέστρεψαν μεταξύ άλλων άλλων και την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρισκόταν στην φοιτητική εστία της πόλης, γεγονός πρωτόγνωρο και με ιδιαίτερο συμβολισμό όσον αφορά την προσβολή του κύρους του τουρκικού κράτους.

Στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της πόλης Μπάτμαν.

Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, ήταν φορτισμένο από το πρωί. Μεγάλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Μερσίνα και την Αττάλεια στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στις περιοχές της Χαλκηδόνας, του Μπάγτζιλαρ και του Σουλτανγκαζί.

Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό στην πρωτεύουσα, Αγκυρα. Οι περίπου 1.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκροτήσουν πορεία προς τα γραφείς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όταν η Αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει με αντλίες νερού και χημικά ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Σκηνικό βίαιων συγκρούσεων αποτέλεσε η επαρχία Βάρτο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μιας περιοχής με ισχυρή παρουσία του κουρδικού στοιχείου, όπου στις συγκρούσεις με την Αστυνομία κατεγράφη ο πρώτος νεκρός της ημέρας. Πρόκειται για έναν 25χρονο διαδηλωτή. ς και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Συγκρούσεις με τραυματίες ξέσπασαν και στην επαρχία Χακιάρι, από όπου αναχώρησαν πέντε λεωφορεία με διαδηλωτές με προορισμό τη μεθόριο με τη Συρία, στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Κομπανί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, και επιβεβαίωσε ότι «το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει». Ζήτησε παράλληλα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται ήδη δύο χιλιάδες άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό της άκρο. Οι συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

Διαβάστε επίσης:

>

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024