Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν είμαστε μαθητούδια» λέει ο Ρέντσι στην Μέρκελ και στηρίζει Γαλλία

«Δεν είμαστε μαθητούδια» λέει ο Ρέντσι στην Μέρκελ και στηρίζει Γαλλία

Στο πλευρό της Γαλλίας και της μετάθεσης του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα τάσσεται ο ιταλός πρωθυπουργός διαμηνύοντας προς τη γερμανική πλευρά πως «ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται σε άλλες χώρες σαν να είναι μαθητούδια». Ο Ματέο Ρέντσι επαναλαμβάνει ότι η Ιταλία θα σεβαστεί το όριο του 3%, αλλά τονίζει πως «είναι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ» στη σύγκρουση της Γαλλίας με Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Στο πλευρό της Γαλλίας και της μετάθεσης του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα τάσσεται ο ιταλός πρωθυπουργός διαμηνύοντας προς τη γερμανική πλευρά πως «ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται σε άλλες χώρες σαν να είναι μαθητούδια».

Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Ματέο Ρέντσι επανέλαβε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, ωστόσο τόνισε πως «το Παρίσι έχει δίκιο» στη δημοσιονομική πολιτική που παρουσίασε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2015.

««Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς» τόνισε.

«Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία, συμπαρατάσσομαι μαζί της» επισήμανε ο Ρέντσι και στρεφόμενος κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε άλλες χώρες σαν να είναι μαθητούδια».

Η Γαλλία κήρυξε την Τετάρτη την «ανεξαρτησία» της από το καθεστώς λιτότητας που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρίχνοντας το γάντι στους εταίρους της στην ΕΕ ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό 2015, βάσει του οποίου το έλλειμμα θα επανέλθει εντός των ορίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ’ ότι είχε υποσχεθεί, εξέλιξη που αποδίδει στην εύθραυστη οικονομία.

Η ανακοίνωση από το Παρίσι, ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.

Βάσει της νέας πρόβλεψης που δημοσιοποιήθηκε πριν παρουσιάσει ο Μισέλ Σαπέν το σχέδιο προϋπολογισμού ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2015 στο 4,3% του ΑΕΠ, θα μειωθεί στο 3,8% το 2016 και θα έχει υποχωρήσει στο 2,8% το 2017.

Εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος η εκπλήρωση των δημοσιονομικών του δεσμεύσεων, ήταν η απάντηση σε σκληρό τόνο η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ.

«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι εντελώς πίσω μας» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διαμηνύοντας ότι «συνεπώς είναι τώρα σημαντικό για τον καθέναν να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του με αξιόπιστο τρόπο».

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να μελετήσουν το ‘μάθημά’ τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους» συνέχισε η καγκελάριος χωρίς να κατονομάσει ρητώς τη Γαλλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024